Professionals over het gebruik van flashcards

“Het is echt eigendom van de leerling en dat maakt het een ontzettend sterke tool.”

maatwerk flashcards

De Leerweg in Schipluiden biedt bijles, remedial teaching en huiswerkbegeleiding aan. Samen met Flashcardsbestellen zijn gepersonaliseerde flashcards ontwikkeld. Vincent Timisela, mede-eigenaar van de Leerweg, vertelt over zijn ervaring met het gebruik van flashcards bij zijn leerlingen.

Wat is de meest effectieve manier volgens jullie om de flashcards in te zetten? 

Bij De Leerweg worden de flashcards ingezet als onderdeel van het algehele leerproces.
Onze leerlingen gebruiken de flashcards in combinatie met een geschreven leertechniek en een digitale leertechniek.

De woorden, begrippen of formules die op de flashcards staan en nog niet goed in het geheugen zitten worden in een ander bakje geplaatst dan de flashcards die al wel goed in het geheugen zitten. Zo maken de leerlingen gebruik van een gemakkelijke manier om persoonlijke doelstellingen te stellen en te behalen.

Voor wat voor soort leerstof worden ze ingezet?

De flashcards worden ingezet voor het leren van vreemde talen, begrippen / definities en
formules.

wat is het grootste voordeel van specifiek flashcards?

Het grootste voordeel van het leren met flashcards is dat onze leerlingen een tastbaar leermiddel hebben dat ze zelf beschrijven. Het is echt eigendom van de leerling en dat maakt het een ontzettend sterke tool.

Met onze aanwijzingen bij het gebruik en het leerproces zien we dat leerlingen snel grote stappen kunnen maken.

Maken jullie volledig gebruik van het Leitner systeem?

We maken volledig gebruik van het Leitner systeem, ook wel de handcomputer van Mondria genoemd.

Staan jullie achter de stelling:
‘door zelf te schrijven leer je sneller en onthou je beter’?

Het is wetenschappelijk meermaals bewezen dat het schrijven helpt om de stof beter te onthouden. Bij De Leerweg gaan we nog een stap verder en vragen we onze leerlingen om na het schrijven ook alles uit te spreken. Zo hebben we een combinatie van lezen, schrijven, uitspreken en luisteren. Dit gecombineerd met de tastbare flashcards is een gouden werkwijze.

Maken de flashcards het leren leuker voor de leerlingen?

Wij geven de leerlingen altijd mee dat we het zo leuk mogelijk maken. We stimuleren het gebruik van kleuren én dat persoonlijke tintje.

Het maken van kleine tekeningen op de kaartjes is niet alleen leuk en persoonlijk, maar het helpt ook nog eens om zaken gemakkelijker te onthouden. Wat minstens nét zo belangrijk is, is dat leerlingen het zelf bedachte icoontje ook goed gebruiken om de geleerde stof weer naar boven te halen en dus minder hoeven te graven in hun geheugen.

Wat zijn in jullie ogen de nadelen van flashcards?

Het enige nadeel in onze ogen is dat wij mensen heel erg goed zijn in het vergeten van flashcards in onze tas te stoppen. Daarom bewaren wij regelmatig kaartjes voor onze leerlingen. Maar wij maken ook gebruik van digitale flashcards zodat de leerlingen ook op hun telefoon, tablet of laptop kunnen studeren.

Tot slot

We zijn ontzettend tevreden over de service, en de producten die we geleverd hebben gekregen. Als kers op de taart is flashcardsbestellen.nl ook nog eens de goedkoopste die we hebben gevonden. Door de goede samenwerking en het advies dat we hebben
gekregen zijn we niet van plan om verder te zoeken maar gaan we voor een langdurige samenwerking!

Vincent Timisela
De Leerweg, Schipluiden

Meer voor onderwijsinstellingen naar de shop