Onze shop is verhuisd naar Confetticampus.nl | Oude bestellingen & facturen blijven hier beschikbaar

Wat zijn flashcards?

Flashcards zijn kleine, kartonnen kaartjes waarmee je effectief kunt leren. Het is erg eenvoudig: je schrijft een flashcard zelf, daardoor onthou je beter. Vervolgens ga je de kaartjes stuk voor stuk leren. Ken je er één? Dan leer je hem minder vaak of zelfs helemaal niet meer. De studiekaartjes zijn beschikbaar in 3 formaten:

  • A7 formaat flashcards (het standaard formaat van 7,4 X 10,5 cm)
  • A6 formaat flashcards (het XL formaat van 10,5 X 15 cm)
  • Halve flashcards (woordwaaiers van 3,5 X 10,5 cm)

Elk formaat heeft zijn eigen toepassing. Gebruik de standaard A7 kaartjes voor definities en het stellen van vragen aan jezelf, de A6 flashcards voor korte samenvattingen en verbanden. De halve kaartjes of woordkaartjes zijn ideaal voor het leren van grote hoeveelheden woordjes, bijvoorbeeld voor talen.

Waarom zou ik flashcards moeten gebruiken?

Heel kort: je leert beter en sneller met flashcards, zeker als je ze gebruikt om definities of om woorden te leren. Het dwingt je om hoofd- en bijzaken te scheiden, kort te formuleren en te focussen op de belangrijke dingen. Daarnaast leer je alleen elke dag de kaartjes die je nog niet kent. De kaartjes die je wel kent leer je minder vaak. Je gaat dus efficiënt met je tijd om. Daarnaast is het ook een leuke manier van leren. Je kunt creatief bezig zijn en je ziet direct resultaat (alles wat je al kent ligt op een mooie stapel).

Proefpakket Flashcardsbestellen inclusief kortingscode

Flashcards uitproberen?

Wil je proberen of het voor jou werkt? Bestel dan een proefpakket flashcards met 3 maten voor een tientje, inclusief een coupon voor gratis flashcards.

Hoe maak ik flashcards?

We hebben een hele uitgebreide pagina met alle informatie over het maken van flashcards. Hier leggen wij stap voor stap uit hoe je de beste flashcards maakt. In het kort komt het op het volgende neer.

1. Eerst lezen, dan kaartjes maken

Je leest eerst wat je moet leren. Vervolgens markeer je de belangrijkste definities die je moet kennen. Hier ga je uiteindelijk de flashcards van maken. Een tussenstap is een samenvatting maken, dit hangt af van de leerstof en of je het zelf wel of niet prettig vindt.

2. Flashcards schrijven

Dan komt het leukste en tevens het meest tijdrovende werk (ja, flashcards maken kost tijd). De flashcards schrijven. Dit kan op verschillende manieren die ook daadwerkelijk leuk zijn. Ten eerste: gebruik markers, tekeningen, kleuren of gekke ezelsbruggetjes die alleen jij begrijpt. Of stel jezelf een vraag. “Wanneer leefde die kleine oproerkraaier genaamd Napoleon?” Is leuker dan een kaartje met “Napoleon” aan de ene kant en “1769 – 1821” aan de andere kant. Wij zouden zelf adviseren om het woord Napoleon ook nog een hoedje geven 😉

3. Flashcards leren

Leren met flashcards is eenvoudig. Je begint met alle flashcards die je hebt gemaakt op 1 stapel. Deze ga je stuk voor stuk leren, elke dag. Het liefst twee kanten op, dus vraag en antwoord, antwoord en vraag. Ken je een kaartje van de eerste stapel? Dan hoef je hem bij deze minder vaak te leren. Deze gaat naar de tweede stapel. De tweede stapel leer je om de 2 dagen. Ken je een flashcard van de tweede stapel? Dan gaat hij door naar de derde stapel. Deze leer je elke 5 dagen. Heb je het kaartje van de derde stapel? Dan kun je hem droppen. Volgens het Leitner leersysteem is hij dan goed in je lange termijngeheugen opgeslagen.

Belangrijk: Ken je een flashcard niet, dan gaat hij direct terug naar de eerste stapel. Je begint met dit kaartje dus weer opnieuw. En niet smokkelen, als je hem niet meer kent van de tweede of derde stapel dan is daar een goede reden voor.

Wat is het Leitner leerysteeem

Het systeem waarbij je elke dag, om de dag en om de vijf dagen leert, is het zogenaamde Leitner Leersysteem. Het is in eerste instantie onderzocht door Hermann Ebbinghaus, een psycholoog uit de 19e eeuw. Ebbinghaus maakte een studie van de zogenaamde vergeetcurve. Hij onderzocht hoe lang het duurde voordat je dingen vergat nadat je ze had geleerd. Het bleek: dat de meeste informatie werd snel vergeten (zie de curve), maar dat de curve ook op een gegeven moment afvlakte. Bepaalde informatie bleef wel onthouden. Dit was de zogenaamde zinnige informatie. En dat werd dan ook meteen voor langere tijd ingeprent.

De vergeetcurve

Door Albert kok – Eigen werk, CC BY-SA 3.0

Daarnaast bleek dat het vergeten van informatie per persoon verschilde. Sommige mensen onthouden beter door visueel materiaal, anderen door geluid. Het beste resultaat? Combineer beiden met elkaar.

De volgende stap was het ‘hacken’ van de vergeetcurve. Met andere woorden: hoe kun je ervoor zorgen dat je daadwerkelijk de dingen die je moet leren onthoudt? Wanneer moet je iets opnieuw leren om het op te slaan in je lange termijn geheugen? En wat is dan de meest efficiënte manier?

Bron: Independant Education Today

Methode van gespreide herhaling

Daar komt de methode van gespreide herhaling om de hoek kijken. Deze methode ligt aan de basis van het Leitner leersysteem. Er is ontzettend veel onderzoek gedaan naar gespreide herhaling, wat de meest effectieve intervallen zijn en wat de effecten zijn op de korte en lange termijn. Nog steeds is er discussie over de meest optimale methode.

De meest populaire methode en de methode die wij aanraden is ontwikkeld door (jawel) professor Sebastian Leitner. In zijn boek ‘ so lernt man lernen ‘ gebruikt hij flashcards om zichzelf te overhoren. Op basis van ontzettend veel repetities kwam hij tot de (in zijn ogen) meest ideale verdeling van herhaling uitgezet in tijd.

Het Leitner leersysteem eenvoudig op je bureau met onze Leitner Boxjes

Wat zijn de meest effectieve flashcards?

Net zo belangrijk als het systeem van gespreide herhaling zelf, is de manier waarop je de stof leert. Hoe rijker het materiaal is dat je moet leren, hoe beter het blijft hangen. Leren met kleur werkt beter dan zonder, uitspreken zorgt voor betere inprenting dan stil overhoren. Daarom adviseren wij ook om je flashcards altijd te verrijken. Niet alleen omdat het daardoor leuker wordt om ermee te leren, het helpt ook daadwerkelijk met beter onthouden.

We hebben daarom een aantal belangrijke aanbevelingen en tips voor je, als je flashcards wilt maken die je ook daadwerkelijk onthoudt.

De 5 belangrijkste tips voor het maken van en leren met de studiekaartjes

We hebben pagina’s vol geschreven met de tips voor het maken van de beste flashcards, stappenplannen en uitgebreide how-to’s. Dit is de absolute top 5.

Maak de flashcards leuk

Gebruik kleuren, maak tekeningetjes, stel gekke vragen en bedenk de mafste ezelsbruggetjes. Hoe rijker de flashcards zijn, hoe meer aandacht je eraan besteed, hoe makkelijker en sneller je ze leert.

Hou het kort

Gebruik één vraag of definitie per flashcards met één antwoord. Dus geen lange opsommingen, geen samenvattingen of een letterlijke kopie van de 3 zinnen lange definitie uit je boek. Dwing jezelf om kort en bondig te zijn. Ten eerste kun je dan niet anders dan herformuleren (en dat helpt ook weer met beter onthouden). Ten tweede is het ook makkelijker te onthouden.

Spreek de vragen en antwoorden hardop uit

Herinneren doe je met je 5 zintuigen: zicht, geluid, geur, smaak en gevoel. Hoe meer zintuigen zijn betrokken bij een herinnering, hoe beter en langduriger hij wordt opgeslagen in ons lange termijngeheugen.

Nu ruiken onze kaartjes geweldig (don’t @ us) en voelen ze ook heel fijn maar ze smaken wat minder. In ieder geval 3 elementen die niet bij iedereen gegarandeerd succesvol zijn. Blijft over: beeld en geluid. Beeld hebben we besproken: (kleur! tekeningetjes! arceren!), maar spreek de vragen en de antwoorden ook hardop uit. Dan heb je in ieder geval 2 van de 5 zintuigen aangesproken (ha-ha) en is de kans groter dat je het herinnert.

Hou je aan het Leitner schema

De beste Sebastian Leitner heeft al zijn onderzoek niet voor niets gedaan: het Leitner systeem werkt. Hou je daarom aan het schema en gebruik onze Leitner boxjes. Hier staat het systeem duidelijk op en je hebt de kaartjes direct netjes bij elkaar. Dus als je er één niet kent: terug naar de stapel ‘elke dag leren’.

Leer ze op een leuke manier

Je kunt op de bank hangen en stuk voor stuk de kaartjes leren. Maar dankzij de creativiteit van onze klanten weten we dat er talloze manieren zijn om ze op een leukere manier te lezen.

  • Leg ze op de trap: 1 kaartje per tree. Heb je er één fout moet je weer helemaal naar beneden. Wedden dat je ze in een razend tempo kent als je telefoonlader boven ligt?
  • Plak ze op de deur van de WC. Is eens iets anders dan door je tijdlijn scrollen
  • Overhoor elkaar en maak er een wedstrijd van. Wie als eerste 50 kaartjes goed heeft wint een *insert favo snack*

Tip voor het leren van dat ene kaartje dat je steeds vergeet

Bekijk de flashcard die je elke keer fout hebt nog eens goed. Moet je hem misschien opnieuw maken? Kun je hem pimpen met wat kleuren of een tekeningetje? Alleen al het aanpassen van het kaartje zorgt weer voor een nieuwe herinnering, dus wie weet is een rode streep onder die *** definitie al genoeg.

De grootste voordelen van flashcards

Leuker leren

Ten eerste maak je het leren met flashcards leuker. Ja, echt waar. Gebruik gekleurde flashcards in combinatie met een stel mooie pennen of markers en het wordt een feestje om ze te maken. Daarnaast helpen kleuren je bij het onthouden van veel leerstof. Met Colour coding verrijk je de kaartjes en maak je sneller permanente herinneringen aan. Plus je onthoudt ook hoe je de flashcards hebt gemaakt. Die vraag over Napoleon? Je ziet meteen voor je hoe je dat gekke hoedje hebt getekend en voilá daar komt het antwoord al naar voren.

Je ziet je vooruitgang

Elk kaartje dat je kent gaat uit de stapel die je dagelijks leert. Die stapel wordt dus steeds kleiner. De stapel met kaartjes die je kent wordt steeds groter. Dat heb je toch maar gedaan! Er is niets frusterender (trust us, we know) om wéér diezelfde samenvatting erbij te pakken of wéér die eindeloze woordenlijst. En dan te moeten spitten naar de begrippen en woorden die je nog niet kent. Terwijl je bijna geen enkele beloning hebt voor wat je wél kent. Die mooie groene gearceerde begrippen leiden zelfs alleen maar af. Dus gebruik de kaartjes en beloon jezelf op twee manieren.

Verkort je leertijd

Een afgeleide van bovenstaande, maar zeker het apart vermelden waard. Want het schrijven van de flashcards kost tijd, het leren ervan juist minder. Niet alleen omdat je de kaartjes die je al kent apart legt, juist omdat je ze zelf schrijft leer je het snelste. Dit heeft te maken met het zogenaamde motorische geheugenspoor. Een duur woord voor een eenvoudig principe. Door te schrijven leer je niet alleen wat je opschrijft, maar ook hoe je het moet opschrijven. Je herinnert je de bewegingen die je moet maken om een woord op papier te krijgen.

Het grootste effect hiervan kun je zien bij het leren van talen. Stel, je hebt een lijst met 100 woorden die je moet leren, van Nederlands naar Spaans. Leer je alleen de lijst en schrijf je niets op, dan is de kans enorm groot dat je muy veel (ja we maken hem gewoon) fouten zult maken tijdens de toets. Je hebt het woord namelijk nog nooit echt geschreven en dus geen enkele herinnering aan de volgorde van de letters en de verbindingen.

Bewezen leermethode

Het Leitner systeem wordt over de hele wereld gebruikt om te leren, en om te leren leren. Vooral dat laatste is in de lage landen onderbelicht. Door te leren met de kaartjes word je gedwongen om hoofd- en bijzaken van elkaar te onderscheiden. Je moet zelf formuleren (dit vraagt creativiteit) en vervolgens ga je systematisch aan de slag om de informatie op te slaan voor de lange termijn.

Bonustips om überhaupt effectief én leuker te leren

Zorg voor een leeg hoofd voordat je gaat studeren

Er moet een hoop nieuwe informatie in je hersens worden opgeslagen én je moet je concentreren. Zorg er dus voor dat je hoofd leeg is. De meest ideale manier hiervoor is een braindump. Alles uit je systeem, op papier. Plus het is ook nog leuk om te doen. Loop je helemaal vast? Ga dan een stuk wandelen. Frisse lucht is altijd goed, beweging is goed en je waait in de lage landen altijd wel een beetje uit.

Gebruik de pomodoro techniek

Een simpele, effectieve en bewezen methode om je studietijd in te delen is de Pomodoro techniek. Het is een eenvoudig schema en je kunt langer doorgaan met leren. Of werken wat dat betreft 🙂 Je doet vier keer een taak gedurende 25 minuten, na elke blok van 25 minuten neem je 5 minuten pauze. Heb je de taak 4 keer gedaan? Dan neem je 25 minuten pauze. Het schema ziet er als volgt uit.

Pomodoro schema
  1. Bereid voor wat je moet doen
  2. Doe de taak 25 minuten
  3. Neem 5 minuten pauze
  4. Doe de taak weer 25 minuten
  5. Neem 5 minuten pauze
  6. Doe de taak weer 25 minuten
  7. Neem 5 minuten pauze
  8. Doe de taak voor de laatste keer 25 minuten
  9. Neem 25 minuten pauze

Creëer een fijne leeromgeving

Voldoende (dag)licht, een goede zithouding en fijne leermaterialen. Het is de heilige drie-eenheid voor een leeromgeving die ervoor zorgt dat je prettig leert. Enorm logisch en toch hebben heel veel scholieren en studenten het niet voor elkaar. Veel volwassenen die thuis werken ook niet trouwens, dus wat dat betreft… Maar ook dit is wederom geen tip die uit de lucht is gegrepen. Goed licht, vooral de kleur van het licht, bepaalt hoe goed of slecht informatie wordt opgenomen in je hersenen. Je houding bepaalt vooral hoe lang je het volhoudt (vooral op de lange termijn). Als laatste: je studiematerialen kunnen ervoor zorgen dat je daadwerkelijk zin krijgt om te leren.

Zorg voor jezelf (jaha)

Maar echt. Goed eten bevordert je leerprestaties, goed slapen idem dito. Een vast dagelijks ritme maakt studeren makkelijker en zet die telefoon op de vliegtuigstand. En blijf bewegen, al is het maar een half uur wandelen per dag. Zoek een fijn audiobook. hoorcollege of podcast en maak die meters.

Conclusie: helpen flashcards met effectief leren?

Ja natuurlijk zullen we dat beamen, wij van WC-Eend adviseren immers WC-Eend (ken uw klassiekers). Ze helpen om sneller en leuker te leren, jazeker. Wel in combinatie met een aantal andere randvoorwaarden. Want je kunt nog zoveel kaartjes schrijven, je moet er tijd en energie in steken om het voor je te laten werken. Niet alleen in de flashcards, maar ook in je omgeving en in je gedrag. Als je dit doet kun je er ontzettend veel aan hebben en je leertijd fors verkorten. Plus, het allerbelangrijkste én ons motto:

Maak het leren leuker.