Sebastian Leitner (1919 in Salzburg – 1989) was een Duitse commentator en wetenschapspopulariseerder

Als student in Wenen werd hij korte tijd in bewaring gehouden door de nazi’s in 1938, vanwege zijn verzet tegen de annexatie van Oostenrijk in Groot-Duitsland. Later verhuisde hij naar Frankfurt om rechten te studeren, maar hij werd ingelijfd door de Wehrmacht in 1942. Na een aantal jaren in een Sovjet krijgsgevangenkamp, keerde hij terug naar Duitsland in 1949 en begon een carrière als commentator. Zijn vrouw was de Oostenrijkse journalist en auteur Thea Leitner.

In eerste instantie richtte hij zich op de juridische en sociologische onderwerpen, maar later behandelde hij medische en-psychologie gerelateerde onderwerpen als zijn thema. Zijn boek “Dus lernt man lernen” (Hoe men leert om te leren), een praktische handleiding op de psychologie van het leren, werd een bestseller. In dit vaak geciteerde boek beschreef hij zijn Leitner System: het leren door gespreide herhaling .

Bron: Wikipedia

Hieronder staat het volledige Leitner systeem waarbij 5 boxen worden ingezet. Tegenwoordig wordt vaker de methode met 3 boxen gebruikt.

.

Het Leitner systeem met 5 boxen