Alles op een rij voor je economie eindexamen

Heb je komend jaar je eindexamens en is Economie één van je vakken? Dan is dit een handige overzichtspagina. 

Je vindt hier onze aanbevelingen voor boeken, het gebruik van flashcards (vanzelfsprekend), handige pagina’s en de beste video’s. 

Flashcards voor economie beschreven fanmail

De beste pagina's en video's

De economie academy

De bekendste Economie docent is Frank van de Economy Academy. Hij heeft een site vol met tips en uitlegvideos die daadwerkelijk helpen om de leerstof te begrijpen. Hiernaast zie je één van de best bekeken video’s van zijn Youtube kanaal

Daarnaast verzorgt hij ook Examentrainingen voor Economie. Heb je hier interesse in? Gebruik dan de code ‘flashcardsbestellen’ en je krijgt direct een flinke korting.

Naar de economie academy

Het kanaal van Frank staat vol met tips voor je economie examen. Speciaal voor ons heeft hij de 3 belangrijkste geselecteerd, inclusief een korte toelichting

Tip 3: oorzaak en gevolg redenaties

In een economie examen komen vaak vragen terug waarin je moet uitleggen hoe een oorzaak tot een gevolg leidt. Bijvoorbeeld hoe krapte op de arbeidsmarkt in Nederland leidt tot een afname van de export van Nederland.

Mijn advies is dan om eerst even de woorden oorzaak en gevolg op je antwoordblad op te schrijven (of op je kladpapier) en dan vervolgens onder oorzaak en gevolg de juiste begrippen te zetten.

Dus in het geval van het voorbeeld:

  • Oorzaak
  • Gevolg
  • Krapte arbeidsmarkt
  • Daling export

Vervolgens kan je gaan bedenken hoe het een tot het ander leidt. Dus dat een krappe arbeidsmarkt loonstijgingen tot gevolg heeft, dat het daardoor duurder wordt om producten te produceren en dat daardoor de prijzen van Nederlandse producten (ook in het buitenland) stijgen en dat er in het buitenland dus minder Nederlandse producten worden gekocht (minder export).

Tip 5: positieve en negatieve verbanden

Positieve en negatieve verbanden komen altijd wel één keer terug in een eindexamen. Het is dan belangrijk precies te weten wat er met positieve en negatieve verbanden wordt bedoeld.

Een verband tussen twee factoren is positief als ze hetzelfde gedrag vertonen, dus als ze tegelijkertijd allebei dalen of allebei stijgen.

Voorbeelden van een positief verband

als de prijs van een product STIJGT neemt het aanbod van dat product TOE. Dan is het verband positief, wat in een grafiek met pijlen wordt aangeduid als een pijl tussen prijs en aanbod met een plusje erbij.

Voorbeeld van een negatief verband

Een verband tussen twee factoren is negatief als ze het tegenovergestelde gedrag vertonen, dus als de één daalt stijgt de ander. Voorbeeld: als de prijs van een product STIJGT neemt het vraag van dat product AF. Dan is het verband negatief, wat in een grafiek met pijlen wordt aangeduid als een pijl tussen prijs en vraag met een min erbij.

Tip 7: wisselkoersen

Als je bij een examenvraag moet rekenen met een wisselkoers raad ik je aan de wisselkoers als een kruistabel op te schrijven, dan gaat het omrekenen namelijk altijd goed.

Voorbeeld: stel de wisselkoers is : 1 € = 1,145 $ en je hebt als Nederlander omdat je op vakantie naar Amerika gaat $1130 nodig. Hoeveel Euro moet je dan omwisselen?

Ga als volgt te werk:

Schrijf de wisselkoers als volgt in een kruistabel op:

    € 1    € 1,145
    $ ?    € 1130

Antwoord (met kruislings vermenigvuldigen): 1130 x 1 : 1,145 = € 968,90

Op dezelfde manier kan je alle opdrachten met wisselkoersen oplossen. Ook als je bijvoorbeeld een Eurokoers moet omrekenen naar een Dollarkoers.

Schrijf de wisselkoers als volgt in een kruistabel op: 1 € = 1,145 $ <- dit is een Euro koers (want je hebt 1 Euro) ? € = 1 $ <- dit is een Dollarkoers (want je hebt 1 Dollar)

    € 1    € 1,145
    € ?    $ 1

Antwoord (met kruislings vermenigvuldigen): 1 x 1 : 1,145 = € 0,87

Dus 1 Dollar is 0,87 Euro waard.

Oefenexamens economie

Op de site van Examenbundel vind je alle oefenexamens van de afgelopen jaren, geordend per vak, niveau en jaartal. 

Je kunt ze zo downloaden, de oefenexamens én de antwoorden.

oefenexamens economie

Efficiënt leren voor je economie eindexamen in 3 stappen

pakketten met examenbundels en Samengevat voor Economie

Bestseller

Combinatie Pakketten A7/A6/Halve flashcards

Examenpakket 1000 flashcards + Leitner Boxjes

B2S Megadeal

Combinatie Pakketten A7/A6/Halve flashcards

Examenpakket 2000 flashcards + Leitner boxjes

25% korting
20% korting
25% korting