Nog een aantal praktische examentips: let op de tijd. Logisch maar erg belangrijk. Blijf je hangen bij een vraag? Kom er dan later op terug want zoals ik eerder zei, er zijn genoeg andere punten om binnen te halen.

Verdoe geen kostbare tijd! Die uren zijn sneller voorbij dan je denkt… Wanneer je wel antwoord geeft op een vraag, doe dan echt een check. Heb je geantwoord zoals ze willen (antwoord wel of niet in plaats van ja of nee)? Heb je alle stappen opgeschreven (ga er vanuit dat je docent ‘dom’ is, hij kan tenslotte niet in je hoofd kijken)? Heb je het aantal woorden niet overschreden? Heb je geen taal- of spelfouten? Heb je je antwoord goed afgerond (je mag er één decimaal naast zitten) en heb je overal de juiste eenheid bijgeschreven? Je wil namelijk geen punten te verliezen op ‘domme fouten’.

De gouden regel: preparation is key. Dat lijkt misschien een open deur maar het is echt zo. Natuurlijk begint je voorbereiding al ver van tevoren met het studeren (hopelijk heb je dat gedaan) maar ook net voor je examens kun je nog wat dingen doen om jezelf het leven makkelijker te maken. Simpele dingen zoals de avond van tevoren je tas in te pakken (daar kom ik zo op), je kleding klaar te leggen (vooral lekker comfortabel, niemand die je gek aankijkt) en een extra wekker of twee zetten zodat je écht niet te laat komt.

Wat neem je dan zoal mee naar je examen? Pennen, hoor ik je denken. Neem er vooral lekker veel mee want je komt er tijdens je examen altijd achter hoe snel pennen ineens leeg raken. Daarnaast uiteraard ook de andere benodigdheden zoals potloden, een geodriehoek (niet die ene van de HEMA), een gum en een handvol markeerstiften.

Streep erop los en schrijf van alles erbij zodat je antwoorden makkelijk kunt terugvinden. Vergeet niet dat je geen dicht etui mee mag nemen dus zorg dat je bijvoorbeeld een doorzichtig reistasje meeneemt of een kleine beker. Check ook goed of je je BiNaS mee moet nemen en welke rekenmachine je mag gebruiken. Denk aan de examenstand op je grafische rekenmachine!

Heel veel succes met je examen, zet hem op! Onthoud vooral dat je niet meer dan je best kunt doen en dat het echt goedkomt. Heb je een examen niet naar je zin gemaakt? Gooi er dan niet met de pet naar, blijf doorzetten en dan kun je dat ene nare examen herkansen :-).

via GIPHY

Examentip: Wat je moet eten & drinken bij het studeren Examentip: Leren voor je examens - Strategie Examentip: leg het uit aan een ander Examentip: Hoe overleef je je examens Examentip: Praktische tips voor je examens