Examentips

Examentip 2: de strategie om te leren voor je examens

Leren voor je examens kan een overweldigende klus lijken. Je moet tenslotte al je kennis van de afgelopen jaren kunnen reproduceren op die ene toets. En dat voor elk vak in je pakket! Wees gerust, ook hier is een strategie voor.

Waarschijnlijk heb je in de voorgaande jaren een eigen manier van studeren ontwikkeld, die voor jou het beste werkt. Blijf dat vooral aanhouden als het goede resultaten geeft. Mocht je voor je examens toch in de stress raken en je afvragen hoe je een grote hoeveelheid stof aanpakt, dan ben je aan het goede adres.

Om de grote lappen tekst op te breken in kleinere stukjes kun je beginnen met een samenvatting te maken. Dit helpt je om de overbodige voorbeelden en verhaaltjes eromheen te filteren waardoor je alleen de belangrijke theorie overhoudt. Je kunt ook een mindmap maken op deze manier, als je dit fijner vindt.

Zit je in tijdnood en heb je geen mogelijkheid meer om zelf het hele boek door te spitten? Zoek dan op internet een goede samenvatting of vraag eens rond. Samenvattingen zorgen ervoor dat je het grote plaatje in beeld houdt. Probeer tussen verschillende onderwerpen de link te leggen, hier zijn ze bij examenvragen ook dol op.

Flashcards fanmail natuurkunde

Breek de stof op in kleine stukjes

En hou alleen de écht belangrijke dingen over

Slimmer leren voor je examens

Wanneer je genoeg hebt van je samenvatting leren kun je het anders aanpakken. Want er is een manier om sneller al die definities in je geheugen te krijgen namelijk.

Pak je markers en gekleurde pennen erbij en markeer alle belangrijke onderwerpen, definities en meer. Schrijf de kernwoorden op de voorkant van een flashcard en de betekenis op de achterkant.

Bestudeer je flashcards volgens het Leitner systeem: je leert je flashcards elke dag. Wanneer je een kaartje kent verplaats je het naar stapel twee: flashcards die je om de dag herhaalt. De kaartjes van stapel twee die je kent gaan naar stapel drie, die je om de vijf dagen herhaalt. Weet je een kaartje niet, dan verhuist het terug naar stapel 1. Zo verminder je je leertijd en herhaal je vooral de dingen die je nog niet kent. 

Wil je flashcards uitproberen? Bestel dan een proefpakket voor een tientje, inclusief een coupon voor je volgende bestelling. Of bekijk alle aanbiedingen flashcards.

Begrippen leren voor je examens

Focus op de belangrijkste definities

Examens voorbereiden doe je door examens te oefenen

Je kunt leren tot je een ons weegt maar een belangrijk deel van je examenvoorbereiding is opdrachten oefenen. Door examenopdrachten te maken zul je een patroon gaan herkennen in de vragen. Vaak worden vragen op eenzelfde manier gesteld, enkel met een ander verhaaltje eromheen. Oude examenvragen kun je vinden op een website zoals www.examenblad.nl

Examenbundels om examens te oefenen

Ook zijn er zogenaamde examenbundels: een redding als je het mij vraagt! Hierin vind je de examenvragen gesorteerd op onderwerp zodat je specifieke moeilijkheden beter kunt oefenen. Dat brengt me bij mijn volgende punt…

Zoek uit waar je moeilijkheden zitten! Als je weet welke onderwerpen je wel en niet liggen kun je hier handig op inspelen. De examens naderen en het is handig om de theorie te herhalen die er nog niet goed in zit in plaats van het halve boek nog eens na te lezen. Zoek eens op internet naar uitlegfilmpjes over je vak. Ga een middag studeren samen met een vriend(in) en vraag om hulp, mogelijk snapt hij of zij dit onderdeel wel. Zoek hulpmiddelen waar je in eerste instantie niet zo snel aan zult denken, misschien brengt een nieuwe uitleg een nieuw inzicht.

Bedenk ook dat het niet het einde van de wereld is als je een onderdeel van een moeilijk vak niet helemaal begrijpt. Het examen dekt veel meer dan dat ene hoofdstuk, dus als je het niet weet heb je nog genoeg andere kansen om punten te scoren. Zet hem op!

Quickscan Examens

Wil jij weten hoe je ervoor staat? Dat kan met de quickscan van Examenbundel Selecteer je niveau en kies vervolgens het vak die je wil testen. De quickscans zijn bedoeld om te kijken hoe je ervoor staat, voordat je daadwerkelijk begint met leren. Haal je een voldoende dan betekent dit niet direct dat je klaar bent voor je eindexamen en bij een onvoldoende moet je net iets harder je best doen. 

Je beantwoord een selectie vragen, die je ook op je eindexamen kan verwachten. Je krijgt hierdoor inzicht in wat je beheerst en wat je nog moet oefenen. Dit gaat per vak, dus kies het vak die jij wil testen.

Daarnaast, krijg je na de test een verwijzingen naar het Examenbundel en Samengevatboek die jou verder kan helpen. Op deze manier weet je waar je aan toe bent en kan je beginnen met leren.

Examenpakketten

Kan jij wel wat hulp gebruiken met het leren? Dan gaan onze examenpakketten helpen. Stel je eigen pakket samen, waarbij je keus hebt uit verschillende examenbundel, flashcards en accessoires. Combineer alles met alles en dat met 10% korting op elk item.

Het absolute dreamteam voor je HAVO Eindexamens: Examenbundels + Samengevat + Flashcards

Je bespaart ontzettend veel tijd en je leert efficiënt.

1. Gebruik de Samengevat om de stof te leren

2. Flashcards om jezelf te overhoren en

3. Examenbundels om examens te oefenen.

Al onze blogs met tips om te leren voor je examens