Onze shop is verhuisd naar Confetticampus.nl | Oude bestellingen & facturen blijven hier beschikbaar

Hoe blijf je het hele jaar door gemotiveerd – By Annemieke

Na een aantal weekjes zomervakantie begon ik weer vol goede moed aan mijn opleiding. De eerste week had ik elke dag nog super veel motivatie om aan de slag te gaan, maar inmiddels merk ik dat dat toch alweer een beetje gaat afnemen. En om mij heen hoor ik ook van steeds meer mensen dat dat bij hen ook het geval is. Pak jij ook alweer sneller je laptop om even een serie te kijken in plaats van om te gaan studeren? Dan is deze blog helemaal voor jou! Aan het einde van deze blog weet je namelijk precies hoe je toch weer enthousiast aan de studie kan gaan😄

1. Werkplek


Zorg voor een fijne werkplek, maak het gezellig inspirerende foto’s, en zorg dat je alles bij de hand hebt wat je nodig kan hebben tijdens het maken van je huiswerk. Daarbij werkt het het meest prettig als je hele werkblad verder leeg is. Dus haal even die stapel kleding, die losse bonnetjes en lege verpakkingen van je bureau, en je hebt de eerste stap al doorstaan. Een nette werkplek draagt namelijk bij aan een beter resultaat dus kleine moeite groot plezier!

2. Geurkaars


Je brein koppelt een geur aan een moment of gevoel. Zelf heb ik dus altijd een geurkaars op mijn bureau staan die ik brand als ik ga studeren. Dit is ten eerste heel gezellig op je bureau. Daarbij ruikt het natuurlijk heel lekker. En het grootste voordeel is dat ik me meteen productief voel als ik de kaars aan doe omdat mijn brein de geur van de kaars koppelt met werken. Echt een goede tip dus!

3. Planning


Maak aan het einde van de dag alvast een planning voor de nieuwe dag, zo kan je in de ochtend meteen beginnen en hoef je niet eerst te kijken wat je eigenlijk moet doen. Nog een tip begin eerst met een korte niet zo moeilijke taak, als je deze dan voltooid hebt voel je je meteen productief. Daarna is het handig om een taak in te plannen waar je tegenop ziet. In de ochtend zijn wij mensen over het algemeen namelijk het meest productief dus dan zal die moeilijke taak je het beste afgaan.

4. Brain dump


Goed, je bent aan het studeren geslagen maar je kan je maar niet concentreren omdat er telkens nieuwe to do’s in je hoofd oppoppen. Ook daar heb ik een tip voor. Leg een a4’tje naast je op je bureau. En telkens als er iets in je hoofd komt wat je niet mag vergeten kan je het even snel noteren op het papiertje. Zo wordt je niet meer afgeleid door die gedachte en kan je het ook niet meer vergeten.

5. Pomodoro techniek


Een andere manier om gefocust te blijven is het gebruiken van de pomodoro techniek. Deze techniek werkt in blokken van 25 minuten. Je begint met 25 minuten studeren, waarna je 5 minuten pauze hebt. Vervolgens ga je weer 25 minuten bezig en daarna volgen er weer 5 minuten pauze. In totaal studeer je 4x een blokje van 25 minuten en daarna heb je een half uur pauze. Door te werken in deze blokken kan je met jezelf afspreken: ‘De komende 25 minuten ga ik even heel hard werken’. Zelf vind ik altijd dat dit heel goed werkt, zo heb je voor jezelf goed duidelijk dat je eerst gewoon maar 25 minuten bezig gaat. Dus als een taak heel saai is hoef je er niet eeuwig aan te zitten, maar eerst gewoon maar 25 minuten. En je zult zien, als je er dan een klein half uurtje mee bezig geweest bent valt het ook wel mee. Dus ik daag je uit om dit eens te proberen!

Mocht je deze techniek willen proberen heb ik nog twee tips voor je. Namelijk de app Forest, hierin kun je een boompje planten voor een tijd zolang als jij wilt. En als je dan je telefoon ontgrendeld op het moment dat je boompje nog groeit gaat hij dood. Dat wil je natuurlijk voorkomen, waardoor je niet op je telefoon wil kijken en je helemaal gefocust aan de slag kunt.

Daarnaast zijn er op YouTube talloze study with me video’s van mensen die een aantal uur gaan studeren en dit volgens de Pomodoro techniek doen. Zo heb je en het idee dat je gezellig samen met iemand studeert, en daarbij gebruikt deze persoon ook vaak de pomodoro techniek wat jou weer gedoe met timers scheelt😄

6. Wissel je taken af


Om productief te blijven werkt het niet om uren te gaan samenvatten, en de volgende dag de hele dag opdrachten te gaan maken. Je kunt beter zorgen dat je elke dag een wat gemixte takenlijst hebt. Dus flashcards schrijven, samenvatten, een hoofdstuk lezen en een opdracht maken zou bijvoorbeeld al veel beter werken dan de hele dag dezelfde taak.

7. Stationery


Naast al deze tips is er nog iets wat mij altijd helpt om met plezier aan school te zitten, en dat is zorgen voor leuke schoolspullen en stationery. Want zeg nou zelf als je mooie collegeblokken hebt, leuke sticky notes, flashcards, highlighter en pennen dan wil je die toch gewoon gebruiken of niet? Zo maak je het studeren toch nog een beetje leuk!

8. Doelen


De laatste manier om weer helemaal vol energie aan dit schooljaar verder te gaan is door doelen te stellen. Schrijf bijvoorbeeld voor in je agenda 3 doelen die je aan het einde van dit schooljaar bereikt wil hebben. Zoals, mijn diploma halen, een 7 halen voor tentamen x etc. Deze doelen motiveren je als je zelf de motivatie kwijt bent. Want ze herinneren je eraan waarom je aan het studeren bent😄

Inmiddels zijn we 8 tips verder en hoop ik dat je weer wat meer zin hebt om je laptop open te klappen en lekker aan de slag te gaan met je schoolwerk. Heel veel succes, en je kan het dat weet ik zeker! Dan wil ik nog afsluiten met deze quote: “One day I will honestly say: ‘I made it!“ Laat dat je motivatie zijn!