Onze shop is verhuisd naar Confetticampus.nl | Oude bestellingen & facturen blijven hier beschikbaar

Studietips van een fulltime werkende mama van drie – By Kim

Studeren is niet altijd eenvoudig en al helemaal niet wanneer je dit combineert met een job, een gezin en misschien nog andere verplichtingen. Studeren moet natuurlijk wel gebeuren opdat je zou kunnen slagen in je opleiding maar niettemin moet het bij werkende studenten vaak tussen alle andere activiteiten door plaatsvinden. Een eerste stap om het studeren geklaard te krijgen, is eenvoudig: kies een opleiding die bij je past en waar je met plezier aan werkt. Daarnaast zijn er verschillende kleine stapjes die je kan zetten om te slagen in jouw opleiding!

Wees realistisch en plan je opleiding

Klinkt eenvoudig, niet? Nochtans: wat is realistisch als werkstudent en wat verstaan we onder een goede planning? Realistisch betekent dat we weten dat we niet 8u per dag met onze studie kunnen bezig zijn tijdens gewone weken. Het betekent ook dat we niet teveel hooi op onze vork mogen nemen! Mensen schatten zichzelf vaak sterker in dan ze eigenlijk zijn (been there, done that) waardoor je de lat best net iets lager legt voor jezelf. 

Wanneer je goed begeleid wordt bij jouw studie, zal deze starten met een plan voor de komende jaren: wanneer wil je idealiter jouw opleiding klaar hebben én hoeveel tijd kan je eraan besteden? Zorg altijd dat er voldoende vrije tijd overblijft, soms zal je iets moeten opofferen maar het kan niet de bedoeling zijn dat je na enkele maanden al zonder adem komt te zitten. 

Een schema met een overzicht van alle cursussen die je moet volgen, kan je helpen om het overzicht te bewaren. Het doorkruisen van vakken die je aflegde, motiveert je vaak om ook de volgende vakken te tackelen! Je ziet waar je aan begint, je houdt je vorderingen bij en de eindmeet komt semester na semester dichterbij.

Plannen is zilver, flexibiliteit is goud

Het is aan te raden om voor jezelf een planning te maken met het liefst vaste momenten om te studeren. Door vaste momenten te kiezen, wordt studeren een gewoonte en dat maakt het makkelijker om de switch te maken van eender welke andere activiteit naar studeren. 

Persoonlijk kies ik er ook voor om deadlines voor opdrachten altijd vroeger in de agenda te plaatsen dan ze eigenlijk horen te staan. Op die manier begin ik zeker tijdig aan taken en mocht er onverwachts iets tussenkomen, heb ik nog wat marge om de klus toch te klaren. We kunnen zoveel plannen als we willen, er zullen altijd onverwachtse dingen roet in het eten komen strooien. 

Flexibel zijn betekent dat je op het moment zelf kan switchen tussen je geplande taken en de werkelijkheid. Toch kan je flexibiliteit al voor een stukje vooraf plannen: voorzie lege momenten in agenda, heb je ze niet nodig op het moment zelf? Dan doe je gewoon lekker iets voor jezelf of kan je even een extra herhaalmomentje inlassen! Heb je ze wel nodig? Ook geen probleem, je had deze extra tijd al voorzien.

Onderweg

We denken heel snel: “Ik heb geen tijd”, alles voelt druk-druk en op het einde van de dag zijn we vaak te uitgeput om dat studeren er nog bovenop te nemen. Zo ging het vroeger toch bij mij… Wanneer ik me ging afvragen waar mijn tijd heen ging, kwam ik onder andere tot de volgende vaststellingen:

  • Ik verlies veel tijd met heen- en weer rijden: naar school, naar de sportclub, naar de jeugdbeweging… 
  • Veel tijd gaat verloren in het opwachten van de kinderen, vaak sta ik wat vroeger aan de schoolpoort of duurt een training of dansles langer dan verwacht. 

In die verloren momenten kan je geen bakken werk verzetten maar je kan wel kleinigheden uitvoeren. Een stukje van een hoofdstuk doornemen, enkele oefeningen maken… Flashcards zijn ook perfecte instrumentjes voor deze gestolen momenten! Je noteert tijdens het studeren enkele belangrijke begrippen op de flashcards en je neemt deze mee onderweg. Ze nemen niet veel plaats in, dankzij de gekleurde randen vind je ze snel terug en je haalt ze snel uit en stopt ze snel terug weg. Deze zijn dus ideaal om toch een beetje te herhalen of bepaalde begrippen te memoriseren!

Verlies de moed niet! 

Zelfs wanneer de eindmeet van jouw opleiding in zicht is, kan het nog als een oneindig lange weg aanvoelen. Zeker bij het schrijven van een eindscriptie, lijkt het soms alsof er nooit een eind zal aan komen. Het kan helpen om met mensen te praten over jouw onderwerp, misschien kennen ze er niet veel van maar vaak kan het toch tot fijne inzichten leiden! Voel je je wat minder, zit je (tijdelijk) in een studie-dip? Zoek dan aansluiting bij anderen: medestudenten, studiegroepen, Facebookgroepen met studerende werkenden/ouders/…, enz. Ook de #studygram levert vaak inspirerend materiaal op, het gevoel dat je niet alleen bent, geeft vaak al een (kleine) boost. En mocht je zelf mensen willen tonen hoe jij het doet, er zitten heel wat geïnteresseerden op jou te wachten op Instagram en TikTok! 

Kies voor een gevarieerde aanpak

We weten allemaal al dat een cursus + een presentatie + een balpen en notitieboek mogelijke instrumenten zijn om te studeren. Na een tijdje wordt dit echter saai en eentonig en soms is het ook niet de meest ideale manier om te studeren. Probeer – als het bij je past – soms ook eens out-of-the-box te denken en experimenteer even met een andere studiemanier. 

Je kan bijvoorbeeld een groot whiteboard gebruiken om te studeren, daarop maak je dan schema’s van jouw studie-inhoud. Doordat je rechtstaat en rondloopt, krijgen je hersenen terug wat adem, wat je helpt om de informatie te verwerken. Omdat je uitlegt wat je studeert (die neiging duikt spontaan op wanneer je voor een bord gaat staan), zal je de leerstof ook diepgaander begrijpen! Win-win dus. 

Wie liever de technologische kant uitgaat, kan bijvoorbeeld eens een app downloaden waar je taal kan mee oefenen of waar je bijvoorbeeld met Augmented Reality een menselijk lichaam in jouw huis kan binnenhalen om anatomie te studeren, enz.

Maak wat leuk kan worden ook leuk!

Idealiter heb je een eigen studieplek in huis, ergens waar je niet continu geconfronteerd wordt met rommel, strijk of andere klusjes. Hoewel een werkplek met zo weinig mogelijk afleiding een goede plek is, kan het ook fijn zijn om jezelf te omringen met enkele inspirerende quotes. Daarnaast kan je ook jouw favoriete pennen klaarleggen, notitieboeken met een design waar jij van houdt, flashcards in jouw favoriete kleur, markeerstiften die je vrolijk maken enzoverder. 

Hoe je het ook aanpakt, hou altijd voor ogen waarom je aan jouw opleiding gestart bent, op moeilijke momenten kan je geneigd zijn om af te haken maar daar krijg je later vast spijt van! Neem nooit overhaaste beslissingen tijdens de examenperiodes en doe je best, meer kan je niet doen. Wees dus zeker niet te streng op jezelf en blijf realistische doelen stellen.