Onze shop is verhuisd naar Confetticampus.nl | Oude bestellingen & facturen blijven hier beschikbaar

Timeboxing

Leren via een braindump, de pomodoro techniek of de scrum methode, dat is bij velen van jullie wel bekend. Als je al deze technieken samenvoegt krijg je de timebox methode, ook wel timeboxing genoemd. 

Wat is een timebox?

Bij een timebox stel je van tevoren vast hoeveel tijd je aan een taak besteed. Dit zorgt ervoor dat je niet blijft werken aan een taak tot het klaar is, maar dat je stopt zodra de timebox voorbij is. 

Pas als je klaar bent met de eerste ronde van de je timebox, wordt er gekeken wat het resultaat is. Op basis hiervan wordt er gekeken hoeveel inspanning er nodig is voor deze taak en of het toegevoegde waarde heeft. Als dit nog niet duidelijk is, dan begint de timebox voor deze taak opnieuw. 

De voordelen van timeboxing

  • Doordat je werkt binnen een beperkte hoeveelheid tijd, ben je je constant bewust van de hoeveelheid tijd die je nog hebt. Het klinkt raar, maar dit helpt je om je te focussen. Je dwingt je hersenen om goed na te denken over wat wel en niet belangrijk is.
  • Timeboxing helpt bij je open taken. Dit zijn in eerste instantie taken waarbij het nog niet duidelijk is hoe je het doel moet behalen en dus niet weet wanneer deze taak is afgerond. Met de timebox dwing je jezelf om met regelmaat te controleren of een taak klaar is. Uiteindelijk krijg je meer inzicht door deze methode.
  • Uitstelgedrag herkent iedereen, vervelende of moeilijke taken die we liever niet uitvoeren. Doordat je er bij timeboxing maar een bepaalde hoeveelheid tijd aan werkt, wordt het makkelijker om eraan te beginnen. Je weet hierdoor precies hoelang je met iets bezig bent.
  • Ook ben je onbewust aan het plannen. Je vult de taken in, waardoor er geen gaten ontstaan in je dag. Uiteraard is pauze nemen belangrijk!
  • Timeboxing kan overal gebruikt worden. Thuis, maar ook op het werk of in de sportschool kan het prima worden toegepast. Thuis is het ideaal met leren of om regels op te stellen. Op het werk kan het uitkomst bieden tijdens vergaderingen, door een duidelijk begin-en eindtijd aan te geven.
  • Ten slotte kan je deze methode leuker maken door het gebruik van onze dreamteam, Oxford, Stabilo en Leitner flashcards. Jouw favoriete items en kleuren, dat maakt het compleet!

Hoe werkt timeboxing?

Bij timeboxing werk je met verschillende stappen.

Stap 1: Inschatting benodigde tijd deelactiviteiten

Bij deze stap ga je beoordelen hoeveel tijd elke taak zal gaan innemen.

Stap 2: Deelactiviteiten in tijdschema zetten (timeboxen)

Timebox: voeg een vaste hoeveelheid tijd toe aan elke taak.

Stap 3: Pauzes aan schema toevoegen

In het schema van de verschillende timeboxen, horen natuurlijk ook geplande pauzes.

Stap 4: Onvoorziene omstandigheden toevoegen aan schema

Houd ook rekening met onvoorziene omstandigheden, denk hierbij aan onderbrekingen of bezoek.

Stap 5: Uitvoeren van de activiteiten met behulp van een timer

Ga aan de slag met een timer. Houd de tijd en de afzonderlijke taken goed in de gaten. 

Stap 6: Evalueren van elke timebox

Deze evalutatie is belangrijk om het einddoel niet uit het oog te verliezen. Door een onderbreking van het schema, moet er opnieuw gekeken worden. Door te analyseren kan je je eigen voortgang goed in de gaten houden.

De vragen die je als geheugensteuntje naast je kan houden, zodat je de timebox goed kan uitvoeren.

Plannen

Wat ga ik nu doen?

Hoeveel tijd gaat dat kosten?

Welke inzet is nodig om het te behalen?

Handelen

Wat ga ik doen?

Hoe lang ga ik ermee bezig?

Goede uitvoer bij de juiste inzet

Evalueren

Heb ik het afgemaakt? Zo niet, waarom?

Was de uitvoering en de inzet goed?

Wat heb ik geleerd?

Tips en tricks timeboxing

Het klinkt allemaal heel ingewikkeld en daarom gaan wij jou helpen!

Speciaal voor jullie hebben wij een timebox gerealiseerd en leggen wij dit stap voor stap aan jullie uit. Uiteraard hebben wij ons dreamteam terug laten komen in onze timebox, maar het komt er op neer dat je papier en pen bij de hand hebt!

Wat heb je nodig?

  1. Oxford notitieboek
  2. Stabilo pennen
  3. Half, A7 en A6 flashcards

Braindump

We beginnen met een braindump. Hierbij schrijf je alles op papier wat er in je hoofd zit en nog moet gebeuren. Hiermee maak je je hoofd leeg en staan alle taken automatisch voor je op papier.

Tip: wij gebruiken de Oxford notebooks om notities in te maken. Een braindump is hier ideaal voor!

Bij een braindump schrijf je al snel taken op die je voor school moet doen. Maar het kunnen net zo goed taken zijn die je nog in of rondom huis moet doen of zelfs voor werk. Stel je moet met de hond lopen, dan kan je dat verwerken in je pauze. Frisse lucht en beweging!

Prioriteiten stellen

Vervolgens ga je aan de gang met prioriteiten stellen. Welke taken zijn het belangrijkst en hebben prioriteit? Deze schrijf je apart op en plan je uiteindelijk in voor je timebox.

Tip: denk niet te moeilijk. De volgende dag kan je andere taken als prioriteit inzetten. Als je 2/3 dagen bezig bent geweest met verschillende taken, dan geeft dat al voldoening en rust.

Timebox

Hoeveel tijd geef je elke taak? Wanneer neem je pauze etc. Zo heb je je hele dag ingepland, dus daar hoef je je geen zorgen meer over te maken. Het is een kwestie van creatief plannen!

Voor de timebox werken wij met flashcards. Per flashcards formaat heb je je eigen tijdsduur.

Half formaat= 1 uur

A7 formaat= 2 uur

A6 formaat= 3 uur

De tijdsduur kan uiteraard aangepast worden. Stel de grotere taken zijn afgerond of je hebt alleen maar kleinere taken in je braindump. Kijk wat voor jou het beste uitkomt, want het is uiteindelijk jouw timebox.

Timeboxing

Ten slotte kan je aan de slag met timeboxing. Je hebt een braindump, prioriteiten en een timebox. Deze heb je uiteraard zo gemaakt dat het voor jou goed te doen is en dat je direct aan de slag kan. Bij het uitvoeren van elke taak is het aan te raden om een timer of wekker te gebruiken. Op deze manier stop je ook echt als je tijd voorbij is!

Aan het eind van de dag kan je terugkijken op de taken om te kijken of je ze hebt uitgevoerd op de manier hoe je dat wilde. Mochten er dingen tussendoor zijn gekomen of heb je het niet gered, dan kan je dit meenemen in je volgende tijdbox. Zo weet je gelijk of je er meer tijd voor moet rekenen of niet.

Stel je bent eerder klaar met een taak, dan heb je het goed gedaan en gunnen we jou die extra pauze!

Tip: je kan Stabilo fineliners of Stabilo markers gebruiken om je timebox op te vrolijken. Kies je favoriete kleuren en maak er een kleurenfeestje van!

Timeboxing 2.0

Je kunt je complete schema op de flashcards schrijven, met tijd en alles erbij. En toch kan het ook op een andere manier. Namelijk alleen met flashcards.

Zoals we al hadden gezegd is half formaat 1 uur, A7 is 2 uur en A6 is 3 uur. Als je al je taken hebt opgeschreven met je braindump, kan je het vervolgens indelen op de flashcards. De taken waar je 1 uur mee bezig bent schrijf je op een halve flashcards, en zo doe je dat ook met A6 en A7.

Op deze manier kun je sneller aan de slag met je timebox. Je hebt namelijk in 1 opslag duidelijk hoe vol je dag is.

Als je namelijk gaat beginnen met je timebox, kun je via de flashcards zien hoeveel tijd je kwijt bent voor een bepaalde taak. Als je je dag vervolgens gaat inplannen, dan kan je dat makkelijk doen aan de hand van de formaten flashcards. Welke taken hebben prioriteit? Die pak je als eerst en vanuit hier ga je kijken hoeveel uur je die dag wilt gaan werken. Wil je 6 uur inplannen? Dan pak je 6 uur aan flashcards taken.

Conclusie

Deze nieuwe methode met verschillende technieken in één is het proberen waard! Werken in tijdsblokken heeft veel voordelen en het is makkelijk om te gebruiken.  

Pakketten

Wil jij aan de slag met timeboxing? Dan shop je direct ons dreamteam in onze toetsweekpakketten. Stel je eigen pakket samen, met je favoriete items en dat tot wel 25% korting! Je hebt keuze uit small, medium en large!✨

Heel veel succes!