Onze shop is verhuisd naar Confetticampus.nl | Oude bestellingen & facturen blijven hier beschikbaar

8+1 ideeën hoe jij creatief kan zijn met witte A5 kaarten

Bekijk hier 8 inspirerende tips voor creativiteit + 1 ultieme tip

Met trots hebben wij blanco A5 kaarten toegevoegd aan ons assortiment. Van leren tot creativiteit, deze kaarten zijn multifunctioneel.

Er was zo ontzettend veel vraag naar dit product, dat we het hebben gemaakt. Dik 300 grams wit karton, waar je zowel mee kunt leren als je creativiteit op kwijt kunt. Wat je er precies mee kunt? Dat gaan wij vertellen in de volgende 9 inspirerende tips!

1. Creatief leren

Braindump

Laten we beginnen met creatief denken. Dat is niet alleen creatief, ook positief! Pak een A5 kaart en ga je taken schetsen. Waarom schrijven als je ook kunt tekenen?😉

Bij een braindump schrijf, in dit geval teken je, alles wat in je hoofd zit. Echt alles! Vaak zit je hoofd vol met gedachtes en taken die moeten gebeuren. Hier word je onrustig van en daar moeten we vanaf. Als je alles op papier zet, wordt het niet meer vergeten en gaat het automatisch uit je systeem.

TIP: om het direct vrolijker te maken, kun je ervoor kiezen om gekleurde pennen, stiften of potloden te gebruiken. Vind je schetsen maar niks, maar wil je wel creatief beginnen? Er zijn genoeg lettertypes die je kunt toepassen. 

Takenlijst/planning

Dat creatief denken hebben we achter de rug. We gaan nu over naar het creatief leren. In dit geval maakt het niet uit of je een toets of een cursus hebt, je maakt een eigen planning.

We beginnen met thema’s geven. Als je alles uit je hoofd kwijt bent, kun je gaan opbreken. Wat is belangrijk en niet belangrijk, wat moet nu en wat kan later. Zo ga je kritisch kijken naar wat voor jou prioriteit heeft.

 1. Het is belangrijk en het moet direct: nu doen
 2. Het is belangrijk maar hoeft niet direct: inplannen
 3. Het is niet belangrijk maar moet wel direct: delegeren of tussendoor doen
 4. Het is niet belangrijk en hoeft niet direct: dit is afleiding. Niet doen of op een ‘leeg’ moment uitvoeren

Met deze 4 stappen kan jij je taken inplannen en heb je alles mooi geordend. Nu kan je beginnen bij punt 1. Als je die hebt afgewerkt, ga je door naar 2. Hoe je het verder inplant is echt persoonlijk. De kleine dingen kun je bijvoorbeeld als herinnering in je telefoon zetten of nog leuker, maak er een vrolijk takenlijstje van.

2. Creatief schrijven

Schrijven is iets wat iedereen doet. Op Instagram een leuk verhaal over je eigen foto, via WhatsApp typen wat je hebt beleefd of misschien ben je wel een fanatieke blogger. Veel gaat tegenwoordig online, terwijl ons A5 papier hier ook zeker geschikt voor is. Verhalen die je graag wilt onthouden voor later, iets grappigs wat je hebt meegemaakt, een songtekst die je net te binnen schiet, schrijf het op! 

Een tof voorbeeld is een polaroid foto. Deze kan je op het karton plakken als herinnering en leuke notities bijzetten. Dit kunnen namen, steekwoorden en verhalen zijn. Wat jij graag wilt onthouden, komt erop te staan.

Schrijven is iets wat we meer zouden moeten doen, het is niet iets ouderwets. Hoe leuk is het als je later al je verhalen terugvindt en alles weer kan lezen!

Tip: wil jij je herinneringen niet kwijt raken? Laat je A5 kaarten perforeren en houd het bij elkaar met een klikring.

3. Creatief tekenen

Iedereen maakt wel eens doodles en dit A5 papier is hier geschikt voor. Het is 300 grams dik papier en ideaal om op te schetsen, doodlen en tekenen. 

Geen idee wat je moet tekenen of waar je moet beginnen? Dit is een probleem waar iedereen tegenaan loopt. Te lang op internet aan het kijken voor inspiratie, niks vinden, dan maar stoppen. Pinterest is het ideale platform om inspiratie op te doen. Stel je eigen mappen samen met ideeën en voeg je eigen werk toe ter inspiratie voor anderen. 

Creatief bezig zijn is een goede manier om te ontspannen. Pak het eerste inspiratie puntje die je ziet, en ga aan de slag! Hieronder een paar toepassingen.

Mandala

De betekenis van mandala is magische cirkel. Een mandala is een creatie die je bewust maakt van oneindigheid en je laat verbinden met alles en iedereen om je heen. Er is geen begin en geen eind en zeker geen goed en fout.

Je begint met het maken van een klein rondje in het midden van je papier. Vanuit dit rondje ga je verder werken en gebruik je verschillende motieven om je mandala op te vullen. Bloemen, blaadjes, rondjes, maantjes of sierlijke lijnen, het maakt allemaal niet uit.

Tip: om jouw mandala de ‘complete look’ te geven, laat je bepaalde vormen terugkomen in je ontwerp. Daarnaast kan een passer helpen om mooiere vormen te creëren.

Zentangle

Nog zo’n leuk voorbeeld is een zentangle. Dit is een simpele schets waar eenvoudige lijnen, samen een patroon vormen. Door elke lijn bewust te tekenen, wordt het steeds meer een kunstwerk.

De naam Zen is afgeleid van de Japanse vorm van Boedhisme en Tangle wordt gezien als een wirwar of knoop. Dat is inderdaad wat dit soort tekeningen laten zien, een wirwar van lijnen die soms ‘in de knoop’ lijken te zitten.

Tip: om jouw zentangle de ‘complete look’ te geven, pak je er kleuren bij.4. Creatief schilderen

Van doodlen over naar schilderen. Aquarel of verf, vlekt niet door op dit papier. Het karton is mooi dik en wit van kleur, waardoor het geschikt is voor verschillende creaties. 

Niet alleen bij tekenen, maar ook bij verven kan inspiratie zoeken moeilijk zijn. Pinterest kan hier zeker bij helpen. Zoek iets wat je leuk vindt en kijk wat er tevoorschijn komt. Hoe meer voorbeelden je aanklikt, hoe meer je te zien krijgt.

Voor de beste zoekresultaten op Pinterest, zoek je in het Engels. Hieronder staan enkele voorbeelden die je kunnen helpen met inspiratie.

 1. Aquarel
 2. Watercolor art
 3. Painting
 4. Illustration
 5. Paint ideas


5. Creatief zonder na te denken

Al dat inspiratie en Pinterest. Houd jij het liever simpel met je eigen inspiratie? Dan kan je gelijk beginnen. Karton genoeg, want wij hebben een stapel van 50 stuks😉 Pak je favoriete creatieve schrijfwaren en ga aan de slag!

Het is niet altijd even makkelijk om zelf op inspiratie te komen, ondanks je genoeg dingen leuk vindt. Pak dan het eerst wat in je opkomt en ga dat maken. Dat kan van een stripverhaal tot een simpele doodle zijn. 

Heb je te veel dingen die gelijk in je hoofd springen en twijfel je? Pak je potlood en ga gewoon tekenen of schrijven. Dan zie je vanzelf wat er uitkomt.

6. Creatief knippen

Ja knippen, je leest het goed! Er kunnen mooie kunstwerken gemaakt worden met knippen. Door het dikke stevige A5 karton, heb je een mooi formaat en scheurt het niet snel.

We houden er niet over op, hier is Pinterest namelijk ook een prima platform voor inspiratie. Alles kan je knippen, je staat versteld van wat er allemaal gemaak kan worden met papier. 

Het eerste wat je nodig hebt is een schaar of mes die geschikt is voor karton. Een klein hobbyschaartje of een stanleymesje is hiervoor aan te raden, hier kan je vormen makkelijker mee uitknippen. Vervolgens ga je bedenken wat je wilt maken en hoe. Het kan zowel plat zijn als 3D.

Dat je met knippen zulke kunstwerken kunt maken, weet niet iedereen. Het is zo ontzettend leuk om te zien en ook zeker de moeite waard om de proberen.7. Creatief handletteren

Handletteren is helemaal hip. Het is super leuk om zelf kaartjes te maken op wit karton. Handlettering is al een kunst op zich, hier hoeven vaak geen illustraties aan toegevoegd te worden. Met sierlijke letters en kleuren, kom je al een heel eind.

Als je begint, is het aan te raden om eerst te gaan schetsen. De Stabilo potloden zijn hier geschikt voor, misschien komen een gum en puntenslijper ook wel van pas😉 Met schetsen, zet je eerst op papier wat je ongeveer wilt maken. Vanuit daar kan je verder werken met kleur.

Is het je eerste keer met handletteren? Dan hebben wij het ideale pakket om te beginnen! Met dit pakket kun je zowel als beginner én als gevorderde, direct aan de gang met brushlettering en handlettering dankzij het superhandige boekje. Een absolute match made in heaven!8. Creatief met ontelbare andere toepassingen

Misschien vind je bovenstaande tips allemaal leuk en aardig en heb jij hele andere plannen. Boodschappenlijstjes, geheugensteuntjes als je aan het bellen bent of om je achter te verstoppen. Alles is mogelijk en alles is creatief!

Wij hebben al heel wat ideeën met jullie gedeeld, maar er zijn er nog zoveel meer!

Wat kan je allemaal met papier

 1. Vouwen
 2. Bouwen
 3. Scheuren
 4. Knippen
 5. Lijstjes
 6. Notities
 7. Samenvattingen
 8. Verven
 9. Tekenen
 10. Spellen

Het komt er op neer dat je papier overal voor nodig hebt. Met zowel de leuke (creatief zijn) als de minder leuke (leren) dingen.

Waar die witte A5 kaarten wel niet allemaal goed voor zijn.

9. De ultieme tip

De beste tip die wij vandaag voor jullie hebben.

Wij hebben een heel leuk hobbysetje voor jullie samengesteld. Met het zwarte bewaarboxje kan je A5 blanco papier, samen met al je kunstwerken, perfect bewaren! De STABILO brushpennen maken het compleet, want zo kun je direct aan de slag. Dat wil je toch hebben? Wij zijn in ieder geval verliefd!

Kijk voor meer creatieve producten in onze webshop

🤩

Creativiteit heeft iedereen, daar is geen twijfel over mogelijk. Te druk met studeren, werk of een cursus, soms schiet het erbij in. Terwijl het fijn en goed is om af en toe een momentje voor jezelf te hebben. Die pauze verdienen we ten slotte allemaal

Voel je vereerd om je creaties met ons te delen, Instagram🥰