Onze shop is verhuisd naar Confetticampus.nl | Oude bestellingen & facturen blijven hier beschikbaar

EXAMENTIP 4: HOE OVERLEEF JE JE EXAMENS?

Na al die jaren huiswerk en toetsen is het moment eindelijk aangebroken: de eindexamens gaan beginnen! Nu ben je daar waarschijnlijk niet zo enthousiast over omdat het toch altijd spannend is. Je hebt uren aan theorie doorgespit, opgaven geoefend en misschien zelfs bijles of trainingen gevolgd. Toch is het niet gek als je gespannen bent, het is nu eenmaal nieuw voor je en uiteraard wil je slagen! Hoe zorg je dat je je hoofd erbij kunt houden en die examens het beste gaat maken?

Ik heb een aantal examentips voor je

Een van de moeilijkste dingen en gelijk ook de belangrijkste is om kalm te blijven. Dat is voor de één aanzienlijk makkelijker dan voor de ander. Als je onwijs gestresst bent kun je een aantal dingen doen. Bedenk ten eerste dat je er alles aan hebt gedaan om je goed voor te bereiden. Misschien denk je nu aan alle dingen die je nog had kunnen leren of oefenen maar dat moet je loslaten. Meer dan je best kun je niet doen toch? Zit er een onderwerp bij je komende examen waarvan je denkt: ‘dat wordt een drama’, maak je geen zorgen. Het examen is gemaakt om de bovenbouw kennis te testen en gaat dus echt over meer dan dat ene moeilijke hoofdstuk. Genoeg andere vragen om op te scoren! Als je voor of tijdens je examen echt in paniek raakt, probeer dan wat ademhalingsoefeningen te doen. Klinkt misschien gek maar het helpt echt! Probeer door je buik adem te halen en je adem een paar seconden vast te houden voor je het loslaat. Zoek het eens op op internet, daar vind je veel handige tips. Het is beter om tijdens je examen een aantal minuten voor jezelf te nemen en tot rust te komen dan om te denken ‘ik kan geen tijd verliezen’ en in paniek door te werken. Trust me, daar ga je niet beter van presteren! Je hebt hard gebikkeld, pijnlijke vingers en volgeschreven blaadjes. Je examen is voorbij! Of het nu voor je gevoel goed ging of niet zo lekker als je hoopte: let it go. Het is ingeleverd, je kunt er niets meer aan veranderen. Wees vooral blij dat het voorbij is :-). Dan komt de volgende beslissing: ga je het antwoordmodel bekijken? Dat is heel persoonlijk, je kunt ervoor kiezen om niet te kijken zodat je niet in paniek raakt als je ineens allemaal andere antwoorden ziet. Of je kijkt wel zodat je kunt inschatten of je het goed hebt gedaan. Dat laatste is gevaarlijk want als het tegenvalt kun je in een negatieve spiraal belanden. Ging een vak niet zo lekker als je hoopte? Probeer dan toch positief te blijven want het laatste wat je wil is je andere examens negatief beïnvloeden (ik spreek uit ervaring). Keep up the spirit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.