Onze shop is verhuisd naar Confetticampus.nl | Oude bestellingen & facturen blijven hier beschikbaar

Van boek tot flashcard – een stappenplan om effectief te leren

van boek tot flashcard - een stappenplan voor effectief leren

De toetsweek, tentamenweek of de examens komen eraan. Je hebt een stapel met dikke boeken liggen, hier en daar wat samenvattingen en losse aantekeningen. Waar ga je beginnen? 

In dit artikel proberen we je stap voor stap uit te leggen hoe je deze enorme berg leerstof opbreekt en er een handzame stapel met leerkaartjes van maakt. 

Stap 1: Globaal lezen

Mocht je de tekst nog niet helemaal gelezen hebben: begin daar dan eerst mee. De eerste keer hoef je ook zeker niet alles te snappen. Sla stukken die je nog niet begrijpt gewoon over, het gaat erom dat je een globaal overzicht van de leerstof krijgt. 

Als je elke keer moet pauzeren om iets op te zoeken of iets niet snapt, kan het demotiverend werken. Dus lees gewoon door en vorm een beeld van wat je ongeveer moet leren. 

Heb je dit helemaal gedaan, neem dan even pauze en laat alles op je inwerken. 

Flashcards Social Work met boek - wit - fanmail

Stap 2: Aandachtig lezen en markeren

Heb je alle leerstof globaal gelezen? Mooi! De eerste stap heb je al afgerond. Nu begin je weer vooraan en ga je aandachtig de tekst doorlezen. Markeer kernzinnen, belangrijke definities met tabs of een potlood (als je je boeken nog wilt inleveren tenminste).

Anders kun je meteen los met markers of gekleurde pennen.

Ken je een begrip niet: zoek het op. Kom je er helemaal niet doorheen: vraag je klasgenoten, docent of iemand anders die je verder kan helpen. 

Vergeet niet dat je nog niet aan het leren bent, je hoeft dus niet alles te onthouden. Het gaat erom dat je de belangrijkste leerstof eruit haalt en ziet waar je aandacht aan moet besteden. 

tekst lezen en onderstrepen

Stap 3: Samenvatten

Heb je de belangrijkste kernzinnen, definities en begrippen uit de tekst gehaald? Dan kun je nu beginnen met samenvatten. Het voordeel: je hebt de tekst nu al twee keer gezien, dus het is nu een stuk makkelijker om hoofd-en bijzaken van elkaar te scheiden. 

Zet je samenvatting ruim op, het hoeft niet allemaal op 2 A4’tjes te passen. Je gaat dit later toch overzetten op flashcards. Dus gebruik veel witruimte voor je overzicht. 

Samenvatten is niet van iedereen de grootste hobby. Daarom kun je nu alvast beginnen om het wat leuker te maken. Gebruik per vak, hoofdstuk of onderwerp eigen kleuren voor titels en definities. Deze kun je later weer koppelen aan je flashcards. 

Samenvatting met flashcards

Foto: @Ninationalnerd (Insta)

Stap 4: flashcards schrijven

Nu wordt het echt leuk. Je hebt de stof gelezen, samengevat en waarschijnlijk ken je meer dan de helft al. Maar er blijven altijd lastige begrippen, definities en kernitems over die je er maar niet in krijgt. 

Hier zijn flashcards voor gemaakt. In plaats van je samenvatting duizend keer te leren (waarvan de helft dus onnodig), maak je van de moeilijkste begrippen flashcards. 

Schrijf het begrip, de definitie of de vraag aan de voorkant van de flashcard, het antwoord aan de andere kant. Gebruik verschillende kleuren kaartjes en markers om de onderwerpen uit elkaar te houden. 

Het grootste voordeel: je bent alweer de stof aan het leren omdat je zelf schrijft

We hebben een hele pagina met tips voor het maken van de beste flashcards. Maar onze shortlist is dit:

  • Hou het kort
  • Gebruik kleuren
  • Gebruik schema’s of tekeningen waar kan

(Lees alle tips voor het maken van de beste flashcards hier). 

Flashcards maken met kleurcodes

Foto: @Ninationalnerd (Insta)

Stap 5: flashcards leren

Je kunt nu aan de slag met het leren van de flashcards. Je begint met elke dag alle kaartjes leren. Pak ze één voor één en beantwoord de vraag of definitie die erop staat. 

Ken je er één? Mooi! Dan gaat hij meteen naar de tweede stapel. Deze leer je om de twee of drie dagen. 

Ken je er één van de tweede stapel? Nog beter! Dan gaat hij op de derde stapel. Deze leer je om de vijf dagen. 

Ken je er één niet? Dan gaat hij terug naar de eerste stapel die je elke dag leert. 

Gebruik hiervoor de boxjes van het Leitner systeem, of maak zelf stapeltjes.

Leren met flashcards volgens het Leitner systeem

Foto: @Ninationalnerd (Insta)

Nog wat extra tips om het leren leuker (en effectiever) te maken

  1. Maak een plan
    Je hebt vast geleerd hoe je een planning moet maken, maar zet hem niet vol tot op de minuut. Zorg dat je ruimte houdt voor andere taken (of geen taken!) als je ergens de energie niet meer voor hebt
  2. Zorg voor afwisseling
    Lees niet op één dag alle boeken door of maak in één keer alle flashcards. Verdeel je vakken en je onderwerpen wissel het af. Lees voor het ene vak, maak de samenvatting voor het andere vak
  3. Jezelf belonen in plaats van straffen
    Focus op wat je wel hebt gedaan in plaats van wat je niet hebt gedaan. Gebruik je plan per vak, kruis af wat je hebt bereikt en wees daar trots op.
Flashcards cognitieve wetenschappen

We hopen dat dit artikel je heeft geholpen met het leren van grote hoeveelheden stof. Het is veel werk, maar laat je niet uit het veld slaan. Juist omdat je stap voor stap overal doorheen kunt, maakt deze aanpak het studeren wat makkelijker.

Het belangrijkste van alles: gewoon beginnen! 

Verder lezen over leren met flashcards

Als eerste de beste aanbiedingen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte van nieuwe producten, SALE items en je krijgt de beste studie tips&trucs.

* indicates required

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.