Onze shop is verhuisd naar Confetticampus.nl | Oude bestellingen & facturen blijven hier beschikbaar

Studiemethodes voor de eindexamens – door Nina

Flashcards in gebruik voor geschiedenis

aanleren - inzoomen - uitzoomen - toepassen

De eindexamens komen al langzamerhand dichterbij. De Examenbundels worden ingeslagen, de Flashcards worden bijgevuld en alle aantekeningen van de afgelopen jaren worden weer opgezocht. Kortom: we moeten weer gaan leren. Grote kans dat jij al jarenlang op dezelfde manier leert, omdat je dit zo eenmaal gewend bent. Toch kan het zijn, dat een andere studiemethode wel veel beter voor je werkt! Daarom worden er in dit artikel vier verschillende studiemethodes benoemd om het beste uit jezelf te halen want Slimmer leren, is sneller leren!

Duits idioom leren met rode halve flashcards

@Ninationalnerd

Mijn naam is Nina, ook wel bekend als @ninationalnerd op Insta. Ik zit nu in VWO 6 en heb ieder schooljaar wel een andere manier van leren gehad.

Na zes jaar heb ik dan wel dé ultieme leermethode voor mezelf gevonden! Deze zal ik stuk voor stuk behandelen in dit artikel.

Aanleren

Aantekeningen maken, herschrijven en ordenen

Het hele leerproces begint natuurlijk al vanaf de eerste les. Vaak genoeg heb ik de waarde van een les onderschat, waar ik dan pas tijdens het leren achter kwam. De docent staat namelijk niet voor niets les te geven! Je hebt de deskundigheid van de docent nodig om écht de leerstof te begrijpen en je kan niet altijd alles maar zelfstandig leren.

Actieve leerhouding

Vandaar dat het echt van belang is om een actieve leerhouding in de klas te hebben. Wat dat exact is, verschilt per persoon. Ik, met ADHD, presteer op mijn best wanneer de les interactief is (of ik maak het zelf interactief door veel vragen te stellen, mee te doen met de opdrachten, etc.).

Het maken van aantekeningen is van belang om deze actieve leerhouding vast te blijven houden. Ik raak heel snel afgeleid, maar doordat ik me blijf focussen op de aantekeningen, kan ik mezelf ‘forceren’ op te letten.

Laat de Powerpoint met rust

Verder is het bij het maken van aantekeningen één grote fout die je echt niet moet maken: de powerpoint overschrijven. NIET DOEN! Grote kans dat de powerpoint al voor je beschikbaar is en je deze ten alle tijden nog terug kan vinden. Het is veel beter om te letten op wat de docent zegt, wat niet op de powerpoint staat! De powerpoint is ook maar een leidraad voor de docent, wat de docent vertelt is veel belangrijker.

Aantekeningen markeren

Als ik eenmaal aantekeningen heb geschreven, helpt het me om deze nog eens door te gaan en de hoofd- en bijzaken te markeren. Als ik tijd heb, herschrijf ik mijn aantekeningen zodat ik het beter onthoud én om het leesbaar te maken.

Als ik mijn aantekeningen niet herschrijf, verwerk ik mijn aantekeningen tot A6 Flashcards. Hierover ga ik in het volgende deel meer vertellen.

Inzoomen

Flashcards schrijven en herhalen

Natuurlijk mag mijn favoriete studiemethode niet ontbreken hier! Flashcards hebben echt mijn leven veranderd, althans, op het leergebied dan. Ik gebruik alle formaten van Flashcards op verschillende manieren. Mocht je hier benieuwd naar zijn, ik heb op mijn studygram @ninationalnerd een post gewijd aan mijn manier van leren met flashcards! Die kan je hier lezen

Zoals ik al zei, gebruik ik de A6 flashcards voor uitleg /kernpunten /samenvatting/etc. Ik vergelijk ook vaak mijn aantekeningen met de Samengevat van Thieme Meulenhoff om uiteindelijk tot de kern te komen. Ik ga dieper op de stof in met de A7 flashcards. Ik doe dit door theoretische vragen te stellen over de stof en probeer de vragen zo examengericht mogelijk te maken.

Examengerichte antwoorden formuleren

Voor geschiedenis bijvoorbeeld gebruik ik de eindtermen uit de syllabus, schrijf deze om tot examenvragen en zo leer ik naast de stof, gelijk hoe ik examengericht mijn antwoorden moet formuleren. Dit is echt een lifesaver! Ik gebruik de halve flashcards om woorden en begrippen te leren. Ik heb vaak genoeg online Flashcards geprobeerd, maar ik leerde daarmee niet beter.

Hoogste denklevel

Het schrijven van flashcards is een heel denkproces waar je zelf niet eens bij stilstaat, maar waar je zeker van profiteert. Doordat je de stof leest, schrijft, omzet tot vragen, antwoorden formuleert, je creatieve brein gebruikt als je ook nog met kleurtjes en tekeningen werkt en uiteindelijk jezelf ermee gaat overhoren, functioneer je op het hoogste denklevel!

 

Inzoomen en verbanden leggen

Met flashcards zoom ik dus eigenlijk heel erg in op alle specifieke onderdelen van de leerstof. Als je eenmaal deze specifieke kennis bezit, is het belangrijk dat je verbanden en structuren kunt zien tussen alle verschillende onderdelen. Hiervoor moet je als het waren weer uitzoomen. Dit doe ik door middel van Mindmaps en infographics, waar ik in het volgende deel op in ga.

Uitzoomen

Mindmaps en Infographics

Ter herhaling maak ik meestal een dag voor het tentamen een overzicht dat kenmerken heeft van een Mindmaps en een infographic. Ik gebruik hiervoor mijn flashcards en ga dan zelf opzoek naar structuren en verbanden. Ik ben creatief aangelegd, dus ik maak graag ook tekeningen erbij.

Het blijf echter allemaal wel een functie hebben, want ik wil graag een overzicht en geen kleurplaat om het maar zo te zeggen. Wat natuurlijk ook al is opgevallen, is dat alles kleurrijk is. Kleur en kleurverbanden helpen mijn creatieve brein om de stof nog beter te onthouden (ik heb een half fotografisch geheugen) en het wordt ook weer niet ‘te druk’.

Handpicked By Special

Combinatie Pakketten A7/A6/Halve flashcards

Handpicked By Nina

Toepassen

Examenvragen maken

Als dan eenmaal alle stof verwerkt is, kan je het gaan toepassen! Dat is allemaal niet zo spannend, want toepassen is een kwestie van opdrachten maken. Ik gebruik hiervoor mijn examenbundel, examenvragen zijn natuurlijk key om uiteindelijk op het niveau te komen van het examen.

Mijn studiemethode bestaat dus kort gezegd uit vier onderdelen: de stof aanleren, inzoomen, uitzoomen en toepassen.

Mocht je nou ook op de @ninationalnerd methode willen leren, dan raad ik je zeker aan om mijn “Handpickend by: Ninationalnerd”-box te bestellen! Deze box heb ik zelf samengesteld en bevat ALLES wat ik nodig heb om te kunnen leren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.