Onze shop is verhuisd naar Confetticampus.nl | Oude bestellingen & facturen blijven hier beschikbaar

Plannen voor je (eind)examens – door Nina

In het examenjaar kan je er echt niet meer onderuit komen, je moet en zal een planning hebben om dit jaar te halen en niet te verzuipen in alle leerstof. Want dat we moeten leren voor onze tentamens en examens, is niets nieuws. Hoe je het beste kan leren, heb ik besproken in mijn vorige artikel over studiemethodes. Wanneer je moet leren en hoe je dit het beste kunt plannen, bespreek ik in dit artikel. Ik ben zelf echt een planner en hanteer verschillende planmethodes, waaronder mijn eigen Master to-do list. In dit artikel zal ik ze één voor één behandelen.

Wanneer ik plan, zit er een heel proces aan verbonden. Net zoals mijn leermethode, gaat ook plannen op een bepaalde volgorde. We beginnen bij het begin: noteren.

Agenda wel of niet gebruiken

Ieder jaar moet je weer een agenda kopen, die je na twee weken al niet meer aanraakt. Eerlijk gezegd gebruik ik ook niet altijd even goed mijn agenda. Ik gebruik mijn agenda puur om huiswerk en deadlines in op te schrijven, zodat ik het in ieder geval érgens heb staan. Plannen wordt lastig als je niet eens weet wat er te plannen valt!

PTA gebruiken

Echter, een planning maken doe je niet alleen voor huiswerk. In je PTA (Programma van Toetsing en Afsluiting) staat exact voor ieder vak wanneer deze getoetst wordt en waarover de toets zal gaan. Maak hier dus zeker gebruik van! Dit doe ik op de volgende manier: een master to-do list.

MASTER to-do list

In mijn collegeblok heb ik een deel gewijd aan mijn master to-do list, voor elk vak heb ik er één. Deze maak ik als volgt:

 1. Noteer de toetsingsstof
 2. Bedenk hoe je de stof gaat leren. Ik zorg er altijd voor dat ik eerst mijn theorie op orde heb door bijvoorbeeld flashcards te maken. Als dit deel af is, kan ik door met opdrachten maken. Deze noteer ik ook in de planning, op basis van examens/examenbundel onderdelen of paragrafen van het lesboek.
 3. Houd een ruimte vrij of gebruik een post-it voor huiswerk. Huiswerk is een vorm van leren en behoort dus ook tot de master to-do list!

Herhaal dit voor ieder vak! Dit kost wel even wat tijd maar het zorgt er ook voor dat er een enorme last van je schouders valt. Want als je eenmaal weet wat je moet leren en hoe je dit gaat leren, is er nog maar één stap te gaan: het inplannen!

Inplannen

Zoals ik eerder schreef, hanteer ik verschillende planmethodes. Ik heb ADHD en kan niet zonder structuur. Daarom plan ik mijn leven, mijn school en de combinatie van beide allemaal apart. In dit artikel zal ik puur de focus leggen op school inplannen maar mochten jullie interesse hebben in alle andere planmethodes, laat dat dan weten in de reacties!

Op dit moment gebruik ik de 8-weekse planner uit het boekje Zeker Slagen! Hierdoor heb ik in een oogopslag een duidelijk en visueel overzicht van de komende weken.

Als ik zeg dat je ervoor moet zorgen dat je de leerstof in kleine delen moet opdelen, vertel ik niets nieuws. Wat ik wel heb gemerkt, is dat ik júíst beter en sneller kan leren wanneer ik mij focus op één vak. Voor grote tentamens plan ik dan ook per dag een vak, zonder verder taken eraan te koppelen. Dat zorgt ervoor dat ik niet compleet ga stressen als ik het niet af krijg én dat ik de volle focus op één vak houd. Doordat ik een master to-do lijst heb, weet ik exact wat ik allemaal moet doen en heb gedaan!

Aanvullende tips voor je planning

Ten slotte heb ik nog enkele tips met betrekking tot het maken van een planning:

 • Plan met potlood

  -> Deze tip kreeg ik van mijn rij-instructeur! Wanneer je planning met potlood is geschreven, staat het niet “vast”. Je kunt dus makkelijk je taken herplannen en toch een overzichtelijke planning houden
 • Tijd om je planning te checken

  -> Houd aan het einde van de dag een kwartiertje vrij om even je planning te checken en zo nodig aan te passen. Ging Nederlands toch iets makkelijker dan verwacht en nam biologie toch iets meer tijd in beslag dan gepland? Pas je planning hier dan op aan!
 • Twee dagen voor huiswerk

  -> Huiswerk plan ik altijd twee dagen eerder in dan wanneer het af moet zijn. Zo heb ik nog een beetje speling en kan het geen kwaad als ik er niet meer aan toe kom op de geplande dag, want je houdt altijd de dag ervoor als een buffer!
 • Plan realistisch

  Moet je van 8 tot 4 naar school, heb je trainen om 8 uur én moet je daarvoor ook nog een uurtje wandelen met de hond? Helaas, maar een heel examen maken én je wiskunde huiswerk én nog een hoofdstuk Duits leren gaat hem niet worden. Houd dus tijdens het plannen rekening met alle andere activiteiten en plan jezelf niet vol! Je moet jezelf ook nog rust gunnen 😉

Dit is mijn manier van plannen! Het neemt wel even tijd in beslag, maar uiteindelijk bespaar je met een goede planning nog veel meer tijd!

Handpicked by Nina flashcards pakket 3 Leitnerboxjes gevuld en titelkaart

Blogs door @Ninationalnerd met tips voor de eindexamens

Mijn naam is Nina, ook wel bekend als @ninationalnerd op Insta. Ik zit nu in VWO 6 en heb ieder schooljaar wel een andere manier van leren en plannen gehad.

Na zes jaar heb ik best wel wat ervaring opgedaan met leermethodes, plannen, leren leren en voorbereidingen op toetsen en examens. 

Met deze artikelen wil ik je graag de methodes en technieken uitleggen die voor mij werken. Uiteraard is het voor iedereen anders, als ik je hiermee kan inspireren is dat heel mooi.

Heb je vragen of opmerkingen? Twijfel dan niet en plaats een comment!

Een reactie op “Plannen voor je (eind)examens – door Nina

 1. Pingback: Braindump - Maak je hoofd leeg - Uit je hoofd op papier, lees hoe het werkt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.