Onze shop is verhuisd naar Confetticampus.nl | Oude bestellingen & facturen blijven hier beschikbaar

Start je nieuwe studiejaar meteen goed met colour coding

Beat the studymess met Flashcards & STABILO! Je nieuwe studie, jaar of opleiding meteen goed beginnen? Start vanaf dag 1 met colourcoding en je hebt er het hele jaar plezier van!

We love colourcoding, dat wisten jullie al. Niet alleen omdat het er zo fijn uitziet (het oog wil ook wat), maar vooral omdat het echt helpt met efficiënt leren. Plus, als je het helemaal doorzet in al je vakken of studie onderdelen, het ook nog de makkelijkste manier is om je spullen bij elkaar houden

Er zijn 1000 manieren om dit uit te voeren: gebruik vaste kleuren per vak, kleuren per toetsonderdeel voor een tentamen, kleuren voor de verschillende onderdelen per taal (idioom/grammatica), de toepassingen zijn eindeloos. In dit blog zetten de we drie belangrijkste toepassingen voor je op een rij. 

1. Colour code je vakken direct vanaf de start van het jaar

Eén van onze favorieten, helemaal omdat je dan alles in één keer op orde hebt voor de rest van het jaar. We houden van overzicht 😉

A long, long time ago (kuch begin 2017) begonnen we met onze shop. De allereerste ontwerpen van de flashcards waren voor vakken, elk vak kreeg een eigen kleur. Zodat we in één oogopslag konden zien wat waarbij hoorde, plus het maakte het hele leren een stuk leuker en kleurrijker.

Hoe die kleuren tot stand zijn gekomen? Puur gevoel. Geneeskunde was rood (bloedrood 🩸), Aardrijkskunde donkergroen 🌍 en Scheikunde werd knalgeel ☣️ Kijk maar hieronder:

Het mooie hiervan is: je kunt het thema doortrekken naar al je studiematerialen. Kies een kleur die in jouw ogen past bij het vak of onderwerp en gebruik die kleur in alles. Je notities, schriften, kaften, pennen en uiteraard je flashcards 😉

Zowel thuis als in je tas heb je meteen de goede spullen te pakken en je houdt alles netjes van elkaar gescheiden. Heb je geen zin om 12 schriften te kopen in 12 kleuren? Gebruik dan een kleur per vak voor het schrijven of een marker voor arceren van je titels en teksten. Zo kun je alsnog in één oogopslag zien wat waarbij hoort als je door je aantekeningen bladert.

Gele A6 flashcards voor samenvattingen tijdens de les

Colour code de onderwerpen binnen één vak

Heb je vakken met daarin veel verschillende thema’s of onderwerpen? Dan kun je deze ook onderscheiden met behulp van kleur.

Denk aan bepaalde stromingen binnen kunstgeschiedenis, subthema’s van economie, specifieke onderdelen binnen één vak voor je eindexamen of zoals de foto hieronder laat zien: de banderingen van cognitieve wetenschap. Bekijk eerst het totale plaatje en ga het dan opbreken in kleuren. 

Je kunt ook eenvoudig hoofdstukken hiermee verdelen, wat voor jou het beste werkt. Het doel is snel overzicht krijgen in de leerstof en weten wat je waar moet zoeken. 

Colour coding als je een taal moet leren

Ook één van onze favoriete toepassingen: kleurcoderen voor je talen. Van grammatica tot idioom, literatuur: noem het maar op. Woordjes kun je zelf ook weer per hoofdstuk, per onderwerp of per week sorteren. 

Denk bij grammatica bijvoorbeeld ook aan regelmatige en onregelmatige werkwoorden: gebruik 1 A7 flashcard voor de vervoegingen en splits ze op kleur. Bijvoorbeeld blauwe flashcards voor zwakke werkwoorden en rode voor sterke werkwoorden. Omdat je ook kleur en beeld onthoudt tijdens het schrijven én leren, wordt de associatie met kleur gemaakt. Rood: let op, sterk werkwoord.

Daarnaast kun je de kaartjes ook gebruiken voor stromingen binnen de literatuur (de romantiek uiteraard roze ;-).

Bonustip: Ook ideaal als je boeken moet lezen (voor wat voor studie dan ook trouwens) gebruik de halve kaartjes om in het boek te steken met korte notities.

3 belangrijke tips omtrent colour coding

 

1. Hou het aantal kleuren laag

Beperk je tot 1 kleur per vak, thema of onderdeel. Hierdoor hou je overzicht en creëer je duidelijkheid. Binnen die kleur kun je natuurlijk los gaan met fineliners, markers en stiften in diezelfde kleur of tint.

Wij zijn zelf de grootste voorstander van gewone blauwe of zwarte schrijfinkt (of dit nu een balpen, fineliner of vulpen is) en alle accenten in één specifieke kleur. 

ColourCoding Lila

 

2. codeer na het maken van je notities, niet tijdens

Als je aantekeningen maakt is het verleidelijk om direct aan de gang te gaan met je stiften en markers. Niet doen. Je hebt al je aandacht nodig om de informatie te verwerken en op te schrijven. Hierdoor onthou je ook beter, meteen vanaf het begin. Begin je direct met kleurcoderen dan kan er veel langs je heen gaan.

Ga achteraf pas aan de gang met kleuren om alles op orde te krijgen.

 

3. Use them wisely

Gemarkeerde, onderstreepte of omcirkelde gekleurde woorden en zinnen moeten de kern vormen: dit zijn de belangrijkste elementen.

Weersta dus de neiging om alles te kleuren. Daardoor valt niets meer op en verlies je het hele effect van kleurcoderen.

Samenvatting met flashcards

Wat gebruik je waarvoor?

Schrijven: pen, rollerball, fineliners of vulpennen

Zoals gezegd: om overzicht te houden is het voor jezelf het prettigste om standaard kleuren te gebruiken zoals zwart of blauw voor je hoofdteksten. Je kunt dan de kleuren gebruiken om belangrijke zaken te markeren of onderstrepen.

Bekijk alle pennen en fineliners

Onderstrepen: fineliners en/of stiften

Bepaalde signaalwoorden en zinnen kun je onderstrepen met gekleurde stiften of fineliners. Ook zijn deze ideaal voor schema’s en tekeningen, kleuraccenten en bijvoorbeeld hoofdstuknummers.

Bekijk alle gekleurde fineliners en stiften

Markeren en highlights: markeerstiften

Ideaal voor titels en definities, de belangrijkste woorden en meer. Ook perfect voor het markeren van een heel vlak, bijvoorbeeld de kern van een betoog of korte opsomming van je uitgebreide samenvatting.

Bekijk alle markers

Direct beginnen met colourcoding? Met onderstaande pakketten ben je in één keer klaar: flashcards en pennen, markers, stiften of fineliners naar keuze met flinke Back2School korting

Mix & Match - 20% SALE

Combinatie Pakketten A7/A6/Halve flashcards

Mix & Match 500 Flashcards (10 pakjes + accessoires)

Korting op alle items
Mix & Match - 25% SALE

Combinatie Pakketten A7/A6/Halve flashcards

Mix & Match 750 Flashcards (15 pakjes + accessoires)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.