Onze shop is verhuisd naar Confetticampus.nl | Oude bestellingen & facturen blijven hier beschikbaar

Het effect van kleur op je studieresultaten

Hoe meer kleur, hoe leuker het leren is én hoe beter het gaat! Maar waarom? Wat doen kleuren met je hersenen?

Maar waarom helpen kleuren eigenlijk bij het studeren?

Er zijn tientallen wetenschappelijke studies gedaan naar de relatie tussen kleuren en emoties. Denk aan de beste kleuren voor bepaalde boodschappen. Rood = stop, groen = gaan. Maar ook het effect van kleur in je omgeving; oranje voor energie, blauw voor rust.

De logo’s van bedrijven hebben ook niet voor niets een bepaalde kleur. Elke kleur roept een bepaald gevoel op, positief of negatief. Zie de onderstaande Color Emotion Guide uit dit artikel over kleurpsychologie van de Huffington Post.

kleur doet wat met je 😉

De relatie tussen kleuren en leren

In 2013 werd het artikel “The influence of Colour on Memory Performance” gepubliceerd door Mariam Adawiah Dzulkifli and Muhammad Faiz Mustafar. Zij deden onderzoek naar het effect van kleur op het leervermogen. Dit blog gaat over dat specifieke onderzoek.

“Colour helps us in memorizing certain information by increasing our attentional level. The role played by colour in enhancing our attention level is undisputable. The more attention focused on certain stimuli, the more chances of the stimuli to be transferred to a more permanent memory storage.”

The Influence of Colour on Memory Performance

Heel belangrijk bij succesvol en efficiënt studeren is de mogelijkheid om je hele ‘leersysteem’ (cognitief functioneren) maximaal te benutten. Wanneer je leert, besteed je aandacht aan informatie die je moet verwerken. Je selecteert wat je moet kennen, je verwerkt dit en vervolgens moet je het opslaan in je geheugen. Je spreekt een groot deel van je cognitieve vermogens aan door bijvoorbeeld samen te vatten (selecteren), het zelf schrijven van flashcards (verwerken) en vervolgens te leren (opslaan).

Het blijkt dat hoe hoger de attentiewaarde is van de leerstof, hoe sneller de leerstof wordt opgeslagen van het korte termijngeheugen naar het lange termijngeheugen. En attentiewaarde wordt onder andere gecreëerd door… kleur. We hebben vijf zintuigen die met elkaar samenwerken om herinneringen op te slaan. Ruiken, proeven, voelen, horen en zien. Hoe meer zintuigen worden aangesproken, hoe beter herinneringen worden opgeslagen. Leren gebeurt voornamelijk visueel en daar kun je met goed gebruik van kleuren heel veel mee bereiken.

Attentiewaarde van kleur

Kleur is namelijk onze belangrijkste visuele ervaring en heeft een enorm hoge attentiewaarde. Het is een krachtig informatiekanaal voor onze hersenen. Denk wederom aan rood (gevaar!) en groen (veilig!). Het speelt daardoor ook een hele belangrijke rol bij het opslaan van informatie en het verbeteren van je geheugenprestaties.

In 2010 deed professor Y. Pan onderzoek naar de opname van informatie in het geheugen. Hij gebruikte visuele geometrische vormen met verschillende kleuren. De deelnemers werd gevraagd om zowel de kleuren als de vorm van de items uit het hoofd te leren. Bij de geheugentest werd de deelnemers gevraagd om de kleuren en de vormen van de eerder gepresenteerde items te herkennen. Hij ontdekte dat de deelnemers veel beter presteerden in het herkennen van de kleur van de items dan de vormen.

Met het juiste kleurgebruik vergroot je de kans dat de leerstof met succes wordt gecodeerd, opgeslagen en dus later kan worden opgehaald – het zit sneller in je lange termijngeheugen. Er is een connectie gemaakt in je hersenen tussen de informatie en de kleur.

Overdaad aan kleur (denk aan álles arceren met groen) zorgt daarentegen weer voor een lagere attentiewaarde. op dat moment is namelijk niets onderscheidends meer: alles is even belangrijk geworden.

Wat zijn effectieve kleuren?

Heel simpel: primaire kleuren en hoge contrasten hebben een hoge attentiewaarde. Zachte kleuren en lage contrasten hebben een lage attentiewaarde. De originele tekstmarkers zijn niet voor niets uitgebracht in de neonkleuren groen, oranje, roze en geel.

Een hoog contrast kun je ook bereiken door de voorgrond en achtergrondkleur met elkaar te combineren. Witte tekst op een zwarte achtergrond valt namelijk net zoveel op als een groen gemarkeerde tekst op een witte achtergrond. Als het maar met mate gebeurt: het belangrijkste element moet opvallen.

In het geval van studeren is herkenbaarheid van het onderwerp ook van belang in de minder belangrijke stof. Zeker als je heel erg veel te leren hebt. Een goede tactiek hiervoor is colourcoding van je onderwerpen.

Kies een primaire kleur voor een bepaald onderwerp (bijvoorbeeld blauw voor Macro Economie) en gebruik deze kleur in het hoogste contrast (neonmarker of knalblauwe stiften) voor de belangrijkste definities.

Gebruik daarnaast de zachtere varianten van blauw (pastel markers, lichtblauwe fineliners) om de flashcards, notities of ander studiematerialen mee te coderen. Dan combineer je de attentiewaarde van een kleur (knalblauw = belangrijke formule!) en de herkenbaarheid van de leerstof (blauwe flashcards = alles over macro economie).

Het Stroop effect

Een leuke sidenote bij dit verhaal is het zogenaamde Stroop effect. Het is letterlijk een taak bedacht om je hersenen in verwarring te brengen.

Het leuke van deze taak is dat het twee primaire processen in je hersenen direct met elkaar laat conflicteren. We kunnen niet anders dan woorden lezen en we kunnen niet anders dan kleuren zien. Beiden hebben voor onze hersenen dezelfde prioriteit en vechten om attentie. Het geeft aan hoe groot de invloed van kleur is op onze verwerking van informatie.

Flashcard opbouw van een neuron
Nóg een stap verder is het maken van kleine tekeningetjes, hiermee combineer je tekst, kleur en beeld.

Zelf schrijven én kleuren gebruiken zorgen er dus voor dat je de leerstof sneller en beter onthoudt. Wil je meer weten over deze methode? We hebben hiervoor een uitgebreid artikel over Colour Coding geschreven.

ORGANIZE. COLOURIZE. MEMORIZE.
Beat the studymess met STABILO en Flashcards!

Combineer de STABILO point 88 fineliners met flashcards en je hebt een dreamteam voor je studie.

Sinds dit jaar zijn we official STABILO dealer (trots!) en dat vieren we met een grote Back2School campagne. Ons assortiment pennen, fineliners, stiften, markers en potloden is flink uitgebreid, plus we hebben 3 gloednieuwe Mix&Match flashcards pakketten met gemiddeld 25% korting.

Een reactie op “Het effect van kleur op je studieresultaten

  1. Pingback: Wat zijn flashcards? Hoe werkt leren met flashcards? Is het effectief?

Reacties zijn gesloten.