Onze shop is verhuisd naar Confetticampus.nl | Oude bestellingen & facturen blijven hier beschikbaar

Pomodoro techniek

Je moet nog zoveel doen en toch blijf je je telefoon checken of loop je snel nog even naar de koelkast voor wat lekkers. Uitstellen omdat je niet weet hoe je die enorme hoeveelheid taken moet gaan aanpakken. Alles is opeens interessanter dan leren, waardoor je steeds meer stress krijgt. Herkenbaar? Dan is de pomodoro techniek wat voor jou! Wat het precies is? Ga er maar voor zitten, want wij gaan dat tot in de details voor je uitleggen.

De pomodoro techniek is een methode voor tijdmanagement en ontwikkeld aan het eind van de jaren tachtig door Francesco Cirillo. Bij deze techniek wordt er een timer gebruikt. Hiermee worden periodes van 25 minuten werken opgevolgd door 5 minuten pauze. Als dit 4 keer is gebeurd, dan is er een welverdiende pauze van een halfuur. Ideaal om je concentratie en motivatie terug te vinden. Je vraagt precies genoeg concentratievermogen van jezelf en je krijgt beter inzicht op de taken die je nog moet uitvoeren.

Voordelen van pomodoro techniek

Waarom werkt het zo goed? Deze techniek zorgt ervoor dat je:

 • Slim omgaat met afleiding
  Je weet precies wat je moet doen en hoeveel tijd het kost. Hoe minder duidelijkheid je hebt, hoe sneller je bent afgeleid.
 • Gefocust bent en blijft
  De tijdsblokken van 25 minuten en de pauze van 5 minuten, zorgen ervoor dat je je niet te lang maximaal hoeft te focussen. Hierdoor hou je de concentratie vast.
 • Meer overzicht hebt
  Voordat je begint weet je precies wat je gaat doen, in welke volgorde je dat gaat doen en wat het eindresultaat is.
 • Uitstelgedrag voorkomt
  Een kleine, afgebakende taak is eenvoudig uit te voeren. Een grote, onoverzichtelijke taak zorgt ervoor dat je niet weet waar je moet beginnen. En het dus gaat uitstellen.
 • Meer voldoening uit je werk haalt
  Je rondt daadwerkelijk taken af en je ziet precies wat je hebt gedaan. Heerlijk!
 • Gestructureerd te werk gaat
  Voordat je begint met een “Pomodoro blok” moet je eerst de taken op een rij zetten, inschatten hoe lang elke taak duurt en je zet ze vervolgens op volgorde. Als dat geen structuur is weten wij het ook niet meer.
 • Complexe taken kunt versimpelen
  Past het niet in 25 minuten? Opbreken! Dit maakt (de meeste) taken ook direct een stuk simpeler.
 • Beter inzicht krijgt in taken
  Je kunt steeds beter inschatten hoe lang iets duurt, hoe complex het is en of het haalbaar is in dat tijdsblok.

Het belangrijkste is dat je met deze techniek niet alleen bovenstaande punten als voordeel hebt, maar je motiveert jezelf ook! Wil jij deze techniek ook proberen? Laten we dan bij het begin beginnen. Het enige wat je nodig hebt is een timer, pen en papier (of een flashcard 🙂 ). Dus als jij die pakt, dan wachten wij even…

Ben je er weer? 

Dan gaan we van start!

Hoe werkt het?

Echt superhandige kaartjes om je pomodoro takenlijstje op te zetten

De pomodoro techniek werkt met tijdsblokken. 25 minuten leren, 5 minuten pauze, 25 minuten leren en weer 5 minuten pauze. Na elke 4 blokken neem je een grote pauze van een half uur. Hierbij is het handig om een blokkenschema te maken. Schrijf eerst de tijden van de blokken in een schema en bedenk voor elk blok welke taak je daar gaat uitvoeren. Flashcards zijn hier ideaal voor 😉

Houd het simpel, het hoeft niet direct grote taken te zijn. Als je het schema af hebt, begin je met leren. Je zet de timer op 25 minuten en voert de eerste taak uit. Als de timer afgaat, zet je hem op 5 minuten en neem je je welverdiende eerste pauze. 5 minuten pauze lijkt heel weinig, maar het is net genoeg om wat drinken te pakken en om dat lekker koekje weg te werken. Als de timer weer afgaat, zet je hem weer op 25 minuten en voer je de tweede taak uit. Op deze manier werk je het schema af, houd je daarbij wel goed aan de tijden!

Waarom aan de tijden houden? Anders loop je het risico dat je alsnog even snel die pauze in last omdat je moe bent of geen zin meer hebt. Het doel van pomodoro is dat je je aan de tijden houdt, dat maakt deze techniek namelijk effectief. Vergeet niet dat de pauzes voorbijvliegen, die 5 minuten gaan echt sneller dan je denkt. Dus die timer heb je echt nodig!

Zoals we al eerder zeiden, maak de taken niet te lang. Ook de 25 minuten vliegen zo voorbij, het moet wel realistisch blijven voor jezelf. Het allerbelangrijkst is niet opgeven! Het kan zijn dat deze techniek niet direct werkt bij jou, dat is geen enkel probleem. Soms moet je het een paar keer proberen voordat je de smaak te pakken hebt. Mocht het wel de eerste keer lukken? Dan heb je die paar keer proberen niet nodig en kan je gewoon verder gaan met bovenstaande techniek.

Handige Pomodoro Flowchart

Flowchart pomodoro techniek

Waarom werkt deze techniek?

Misschien geloof je het nog niet helemaal, maar deze techniek heeft zeker wel effect. De pomodoro techniek is gericht op het optimaal benutten van jouw aandacht op de taken die jij gedaan wilt hebben. Hierbij houdt de techniek rekening met 2 processen waaruit die aandacht is opgebouwd. Het top-down proces en het bottom-up proces. We snappen dat je bij die 2 woorden het liefst wil afhaken, maar het is absoluut de moeite waard om het te lezen. 

Het top-down proces

Dit proces begint bij jou. Jij wilt je op iets concentreren en een bepaalde taak af hebben. Dit proces is dan ook gebaseerd op jouw wensen en doelen. Met behulp van het pomodoro techniek schema, kan je heel duidelijk zien wat jij de komende 25 minuten gaat doen. Daarnaast is 25 minuten precies lang genoeg om je concentratie erbij te houden. De 5 minuten zorgen er uiteindelijk voor dat je de 25 minuten geleerde stof in je hersenen opslaat. Houd dus de juiste concentratie en je bent ook nog goed voorbereid!

Bottum-up proces

Dit proces begint vanuit externe factoren, oftewel afleidingen in de praktijk. Door het top-down proces alle ruimte te geven, heeft het bottum-up proces een zo klein mogelijke kans. Geen afleidingen, maar je volle concentratie op de taken waar je mee bezig bent. 

Hoe lang kan je geconcentreerd blijven?

Hoe lang kan je precies ergens geconcentreerd mee bezig blijven? Daar hebben wij antwoord op. Iedereen moet zich wel eens concentreren, de ene keer gaat dat makkelijker dan de andere keer. Natuurlijk verschilt dit per persoon en ook motivatie speelt hierin een rol. Bij een proef waarbij mensen zo lang mogelijk wakker bleven, verloren de meeste mensen na 14 tot 16 uur het concentratievermogen. Terwijl er gezegd wordt dat 12 uur geconcentreerd werken echt de limiet is. Want gezondheid is ten slotte ook een belangrijk aspect, wat we allemaal wel eens over het hoofd zien.

Je hersenen kunnen snel moe worden. Volgens Gaillard zijn er minstens vier dingen nodig om je te concentreren. Een doel, een motief, aandacht en inspanning. Hoe concreter je doel, hoe makkelijker het is om je aandacht erop te richten. Hoe meer je dan bereid bent om inspanning te leveren.

Concentratie kun je zien als een soort filter. Je hersenen kiezen er altijd zelf voor wat ze willen opvangen of niet. Als je na een lange dag tv zit te kijken, maar je wijkt af met je gedachten naar iets wat er die dag is gebeurd. Dan heb je al gauw 5/10 minuten van je serie gemist. Je filter werkt dan niet meer optimaal, waardoor je sneller afgeleid raakt. Als je vervolgens gaat slapen, krijg je weer energie en kan je er de volgende dag weer tegenaan.

Bij de pomodoro techniek hebben ze hier rekening mee gehouden. 25 minuten werken is namelijk precies voldoende tijd om je aandacht erbij te houden. Mocht je langer bezig zijn met een taak, dan zul je zien dat je sneller afgeleid raakt. Na die 25 minuten heb je altijd even pauze, die tijd kun gebruiken om je te laten afleiden door alles en iedereen. Er wordt gezegd dat 3 x de pomodoro techniek, gevolg door een langere pauze van 25 minuten, achter elkaar het beste werkt. Je kunt hier natuurlijk zelf mee experimenteren, kijk hierbij ook goed naar wat praktisch is voor jezelf.

De beste resultaten krijg je uiteindelijk door discipline en regelmaat, wissel daarom moeilijke en makkelijke taken af en doe de lastige taken op jouw beste momenten. Zo vertellen studenten zelf, dat het erg verhelderend werkt om een keer een goed overzicht te hebben. 

Nu komt de dus

Dus zorg goed voor jezelf en houd die 4 uren aan, het “pomodoro blok”. We snappen dat je het liefst alles zo snel mogelijk wil weten. Het is erg verleidelijk om door te gaan na die 25 minuten als je er lekker in zit. Maar let ook asjeblieft op je eigen gezondheid. Houd je doel, je motief, je aandacht en je inspanning bij je, zodat je die elke keer weer kan gebruiken. Zijn je taken wel uitdagend genoeg? Of houd je je taken simpel en werkt dat voor jou beter? Geef je eigen draai aan deze techniek, dat maakt allemaal niet uit. Zolang het werkt en jij voelt je er prettig bij. Dan zijn wij ook blij!

Maak de pauze leuk

Nu zit je hoofd waarschijnlijk helemaal vol met technieken, tips, taken en processen. Dat is helemaal niet erg, laat het rustig tot je komen. Daarom zorgen wij nu even voor afleiding, niet op de bottum-up manier natuurlijk. Want je hebt 5 minuten pauze, maar wat ga je doen in die pauze? Een kopje thee pakken of misschien toch nog steeds dat lekker koekje opeten? Pauzes zijn belangrijk, dus wij raden ook aan om die 5 minuten daar echt voor te gebruiken. Daarom is het handig om van tevoren al te bedenken wat je in je pauze gaat doen. Weer een stress moment minder, maar ook een moment om naar uit te kijken. Als je die 25 minuten actief bezig bent geweest, dan is die pauze verdiend. 

Pomodoro techniek en leren

De pomodoro techniek kan je combineren op de manier hoe jij dat zelf wilt. Deze techniek is daarom ook ideaal om toe te passen op de Leitner flashcards. Als je heel erg veel begrippen moet leren is het juist essentieel om slim gebruik te maken van je maximale concentratie vermogen.

En het maakt niet uit wat je moet leren of moet doen, bij de pomodoro techniek gaat het er puur om dat je taken daadwerkelijk uitvoert. Als je het ook nog leuker maakt met de goede materialen wordt het nóg makkelijker. Want vrolijk leren is goed leren.

De kern van dit hele verhaal is het behouden van je concentratie. Daarom is de locatie ook ontzettend belangrijk. Kies de plek waar jij graag zit en waarvan je weet dat je daar goed kan leren. Dat kan in je slaapkamer zijn, in de woonkamer, op kantoor, op je bed of zelfs in de badkmer. We blijven het herhalen, maar blijf kijken naar wat het beste werkt voor jou.

Bonus materiaal Pomodoro techniek

Pomodoro Video’s

Natuurlijk hebben de helden van Examenbundel hun eigen Pomodoro video’s klaar staan voor je. Inclusief alarm, met en zonder muziek of achtergrondgeluid.

Bekijk alle Pomodoro video’s van Examenbundel

Pomodoro Apps

Focuslist – pomodore techniek

In deze app kan je je taken invullen en kan je aangeven hoeveel pomodoro’s je wilt instellen. Je kan een volledige takenlijst maken en daarna de taak aanklikken waarmee je wilt beginnen. Focuslist app.

Goodtime – pomodore timer

In deze app staan de tijden al goed ingesteld voor de pomodore techniek. De tijden zijn aanpasbaar, de wifi is uit te schakelen en er is een optie om langere pauzes in te stellen. Goodtime app.

Pomodore timer

In deze app staan de tijden al goed ingesteld voor de pomodore techniek. De tijden zijn aanpasbaar en de wifi is uit te schakelen tijdens het leren. Pomodoro timer app.

Fotrack – pomodore timer

In deze app staan de tijden al goed ingesteld voor de pomodore techniek. De tijden zijn aanpasbaar en er zijn verschillende kleurthema’s aanwezig. Fotrack app.

Tips

Enkele tips die deze techniek zo effectief mogelijk kunnen maken: voldoende rust, gezonde voeding, drink zo min mogelijk koffie en zet je telefoon op stil of in de vliegtuigmodus. Via deze tips krijg je de juiste energie, want wij hebben het beste met je voor!

Conclusie

De pomodoro is zeker een techniek om een keer te proberen. Vooral als je het lastig vindt om de concentratie te behouden en geen motivatie kan vinden. 25 minuten werktijd is niet te kort en niet te lang, waardoor je prima in staat bent om taken te voltooien. Vind je 5 minuten pauze toch te weinig? Dan neem je toch gewoon iets langer pauze. Zolang het voor jou maar werkt. 

Het geheim van deze populaire techniek is dat je tijd voor je laat werken, en niet tegen je. Het resultaat? Je krijgt meer gedaan.  

Het is dus zeker het proberen waard!