Onze shop is verhuisd naar Confetticampus.nl | Oude bestellingen & facturen blijven hier beschikbaar

Braindump – Maak je hoofd leeg

Braindump maken met kleurcodes

Een hele fijne manier om je hoofd leeg te maken (behalve een flink stuk wandelen) is een Braindump. Het betekent dat je alle dingen die in je hoofd zitten opschrijft. Maar dan ook écht alles. Als je je moet concentreren dan dwalen je gedachtes vaak af. Negen van de tien keer zijn dat dingen die je nog moet doen. Je valt van de ene gedachtegang in de ander en de focus is weg. Je bent onrustig omdat je nog denkt aan alles wat je nog moet doen, terwijl je nu ook een taak op je bord hebt liggen.

Het gaat in dit geval dus niet om blokkeren omdat je niet weet hoe je het moet aanpakken, maar om overlopen omdat er simpelweg teveel rondspookt in je hoofd.

Is dat de oorzaak van je onrust, overweeg dan om een braindump te maken. Je zet gewoon alles wat je bedenkt, moet doen of wilt doen op papier. That’s it. Het is ook nog erg leuk om te doen (kleurtjes!!) en eenvoudig.

Uit je hoofd, op papier

Het grote voordeel van een braindump: je schrijft alles dat ronddwaalt in je hoofd op. Wanneer het ergens geschreven staat heb je zekerheid dat je het niet vergeet. Als je het niet meer kunt vergeten gaat het ook automatisch uit je systeem. Het is een prachtig mechanisme en je creëert een hoop rust voor jezelf.

Hoe maak je een eerste braindump

De basis is heel eenvoudig, zeker voor de eerste keer. Pak een vel papier en een pen, stift of fineliner. Schrijf alles, maar dan ook alles wat in je opkomt op. Van huiswerktaken die nog in je hoofd zitten tot een cadeautje kopen voor die verjaardag, docent Economie mailen, literatuurverslag inleveren, reisverzekering checken, verzin het maar. Beperk je niet tot klein spul, heb jij een studiejaar in Spanje in je hoofd zitten (ok nu even niet maar toch); schrijf hem erbij.

Laat die gedachtetrein maar op gang komen

Je zult merken dat je van het één in het ander valt. Dit komt omdat je associatief gaat denken. Van het literatuurverslag ga je naar je literatuurlijst (oja ik moet dat ene boek nog ophalen) naar je schrijfwaren (nieuw collegeblok kopen), via ‘kopen’ denk je aan een winkel (2+1 gratis bij Kruidvat nog even heen). Hoe kom je daar? Met je fiets (nieuwe binnenband kopen).

Het is in het begin lastig, maar je zult merken dat je steeds meer dingen bedenkt die voortdurend in je achterhoofd aanwezig waren. Schrijf alles, maar dan ook alles op

Dubbel opschrijven is niet erg

Als je aan het associëren en schrijven bent kun je ook weer terug cirkelen naar een onderwerp dat je eerder hebt gehad. Tenminste, dat denk je. Schrijf alsnog die taak op, al twijfel je of je hem al eerder hebt genoteerd. Het is zonde om het denkproces te onderbreken door te gaan zoeken of je hem al hebt. Wegstrepen van dubbelingen kan later altijd nog. Dus niet aarzelen: gewoon noteren.

Je braindump ordenen? Of was dit voldoende?

Op een gegeven moment stokt het proces van schrijven: je kunt het gewoon even niet meer bedenken. Sommige mensen hebben dan voldoende aan het proces van de braindump zelf om weer rust te hebben.

Het is uit je hoofd, het staat op papier en je kunt er later op de dag weer naar kijken. Of morgen, of volgende week. Als je hem maar bewaart. Het voordeel: je hoeft er dus niet direct mee aan de slag.

Als die waslijst aan todo’s je eerder heeft weerhouden om te focussen op een taak: pak die taak dan nu weer op met een leeg hoofd.

Thema’s, taken en kleuren

Wil je er wel direct mee verder dan ga je de braindump ordenen. Je vel staat vol met volledige random punten, die je kunt gaan sorteren. Hier zijn talloze technieken voor, mijn persoonlijke voorkeur heeft werken met kleur. Maakt het meteen een stuk vrolijker 😊

Je zult zien dat de dingen die je hebt opgeschreven allemaal een onderliggend thema hebben. Van taken voor een bepaald vak, school in het algemeen, boodschappen, werk, klusjes, huis(houden), persoonlijke verzorging, vrienden/familie, etc. De onderwerpen zelf zullen voor iedereen anders zijn, maar thema’s heeft iedereen. Probeer die thema’s te vinden en schrijf die in een hoek van het vel onder elkaar. Geef vervolgens elk thema een eigen kleur. Omcirkel vervolgens alle taken die je hebt opgeschreven die daarbij passen met die kleur. Je kunt dan meteen gaan ontdubbelen, door de kleuren zie je dat veel sneller.

Mocht je tijdens het ordenen weer nieuwe dingen bedenken: schrijf ze erbij!

Tip voor nachtelijke spokers
Ben je een enorme maler bent als je in bed ligt? Dan kan het helpen om pen en papier naast je neer te leggen. Als je niet kunt slapen omdat er zoveel dingen door je hoofd gaan: schrijf ze op. Een soort nachtelijke mini-braindump zo je wilt. Sommigen kunnen hier juist weer niet mee omgaan, die blijven schrijven. Gewoon proberen dus!

Bepalen wat je kunt doen en wat je moet doen

Volgende stap: lijstjes maken. Ieder thema zijn eigen lijstje en kijk maar wat er gebeurt. Het leukste hiervan is namelijk dat je bepaalde taken ziet die misschien wel zouden kúnnen, maar die niet perse hoéft te doen. Of niet nu, of niet door jou. Staat er iets tussen met een hoog ‘ooit’ gehalte, vraag je dan af of het reëel is. Daarnaast kun je ook wensen en dromen tegenkomen (dat studiejaar in Spanje). Geef die een eigen plek. Haal bijvoorbeeld een mooi notebook speciaal hiervoor.  

Prioriteiten stellen

Als je alle taken hebt opgeschreven kun je het gaan uitzetten in de tijd, op basis van prioriteit. Hierover volgt nog een apart blog, dat is een heel onderwerp op zich. De basis hiervan is de zogenaamde prioriteitenmatrix:

  1. Het is belangrijk en het moet direct: nu doen
  2. Het is belangrijk maar hoeft niet direct: inplannen
  3. Het is niet belangrijk maar moet wel direct: delegeren of tussendoor doen
  4. Het is niet belangrijk en hoeft niet direct: dit is afleiding. Niet doen of op een ‘leeg’ moment uitvoeren

Hoe je het verder inplant is echt persoonlijk. De kleine dingen kun je bijvoorbeeld als herinnering in je telefoon zetten. Of je zet ze in je (Google) agenda. Helemaal leuk als je die ook meteen dezelfde kleurcode geeft 😉

Nina over Braindumps:
Braindump doe ik meestal voordat ik ga leren en/of tijdens het leren als ik telkens afgeleid raak door mezelf. Het is meestal gewoon opschrijven wat ik denk, kan zowel school als privé zijn. Mijn school braindump is natuurlijk ook m’n master todo list! Als ik een dump heb voor een vak, dan orden ik hem en voeg ik die punten toe aan mijn Master Todo list.

Bonustip voor examenkandidaten: de Master ToDo list

In het blog van Nina over plannen, kwam haar persoonlijke Master ToDo list per vak ter sprake. Dit is een combinatie van de PTA, huiswerk, onderdelen voor schoolexamens en meer. Als je deze nog niet hebt, zul je zien dat veel taken van de vakken in je braindump zullen belanden.

Probeer die lijst dus te maken en je zult zien dat je Braindump ook direct een stuk leger wordt

Voor je volgende braindump: Creëer je eigen thema’s (of triggers)

De thema’s die je de eerste keer hebt opgeschreven zijn direct jouw eigen thema’s voor een volgende braindump. De eerste braindump is namelijk een echte hak-op-de-tak manier van noteren. Je dwaalt van het één naar het ander. Dat is prima en vooral nodig. Hiermee krijg je namelijk in beeld wat jouw persoonlijke thema’s zijn, ook wel ’triggers’ genoemd.

De volgende keer ga je basis van jouw eigen thema’s een nieuwe braindump maken. Het werkt heel erg prettig en geeft je nog meer rust: de kans dat je dingen vergeet op te schrijven wordt een stuk kleiner.

Als je namelijk alleen denkt aan alle taken die voortvloeien uit het thema ‘werk’, dan bedenk je meer en vergeet je minder. Je kunt vrij associëren over alles dat heeft te maken met je werk én je hoeft niet na te denken over andere onderwerpen die er nog rondzweven.

Heb je alles opgeschreven dat hoort bij het onderwerp ‘Werk’ dan pak je jouw volgende thema. Dan ga je die vullen.

Hoe vaak maak je een braindump?

Een open deur natuurlijk: dat verschilt enorm per persoon. Heb je hele drukke weken met veel afspraken? Dan kun je er elke week van opknappen om even ‘leeg te lopen’. Iemand anders heeft aan één keer per half jaar genoeg. Hoe je het bepaalt voor jezelf? Heel simpel eigenlijk. Begint het weer (te) druk te worden in je hoofd en ben je snel afgeleid? Of krijg je het gevoel dat je begint over te lopen? Dumpen!

2 reacties op “Braindump – Maak je hoofd leeg

  1. Pingback: Leren voor je eindexamens & corona - Handige tips voor je eindexamen

  2. Pingback: Wat zijn flashcards? Hoe werkt leren met flashcards? Is het effectief?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.