Onze shop is verhuisd naar Confetticampus.nl | Oude bestellingen & facturen blijven hier beschikbaar

EXAMENTIP 1: STUDIESNACKS

De dingen die je eet tijdens het studeren en het maken van een examen hebben meer invloed op je dan je zou denken. Populaire drankjes voor lange studiesessies zijn bijvoorbeeld energiedrankjes of een flinke sloot koffie. Ook schuiven we als hongerige pubers graag een zak chips naar binnen. Stiekem weet je wel dat dit niet heel gezond voor je is, maar je leeft maar een keer toch? Dat klopt, en het is ook geen zonde om energiedrank te drinken of te genieten van je chips. Toch kan het handig zijn om eens naar je eet- en drinkpatroon te kijken als je gaat leren voor een of meerdere belangrijke examens.

Praktisch overal zit suiker in. Suiker wordt vaak neergezet als een boosdoener, dat we er vooral zo weinig mogelijk van binnen moeten krijgen. Toch zijn suikers, ook wel koolhydraten genoemd, een belangrijk onderdeel van je voeding. Grofweg zijn er twee soorten: langzame en snelle koolhydraten.

 

Snelle koolhydraten vind je over het algemeen in producten zoals snoep, frisdrank en witbrood. Ze bestaan uit korte ketens van moleculen waardoor ons lichaam ze snel kan afbreken. Ze worden al vlot opgenomen in ons bloed en dat merk je. Je bloedsuikerspiegel stijgt en je krijgt weer energie. Dit is echter van korte duur, want zo snel als die suikers in ons bloed komen, zo gauw verdwijnen ze weer omdat ons lichaam ze gebruikt.

 

Als je heel veel snelle koolhydraten achter elkaar eet kun je zelfs een zogenaamde sugar rush krijgen. Je lichaam krijgt in een korte periode zoveel suiker te verwerken dat je onwijs druk wordt, je niet meer kunt concentreren en er waarschijnlijk niet veel nuttigs uit je handen komt. Ik spreek uit ervaring ;-). Het gevolg is dat je lichaam als een malle insuline gaat aanmaken, een stofje dat ervoor zorgt suikers worden opgenomen in je lichaamscellen. De suikers verdwijnen uit je bloed en je krijgt een sugar dip. Je voelt je lamlendig als gevolg van het tekort aan suikers. Klinkt allemaal niet tof… En wat heeft dit te maken met studeren?

 

Wanneer je er tijdens het leren doorheen zit ben je waarschijnlijk geneigd om even wat te gaan eten. Dit is zeker een goed idee, je moet je energielevel namelijk wel op peil houden. Wanneer je brein te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt zal die toch snel in staking gaan, en dat moeten we nu juist niet hebben.

Belangrijk is echter om te bedenken wat je gaat eten en drinken. De snelle koolhydraten waar ik hierboven over vertelde zitten ook in chips en energiedrankjes. Je krijgt een korte energieboost waardoor je denkt er weer vol tegenaan te kunnen, maar het tegendeel is waar. Door de sugar dip die erna komt ben je feitelijk nog verder van huis. Wat moet je dan wel eten? Juist, langzame koolhydraten!

Deze zitten onder andere in producten zoals noten en zaden, fruit en volkoren brood. Langzame koolhydraten bestaan uit lange ketens van moleculen waardoor ons lichaam meer moeite moet doen om ze af te breken. Dit gaat beetje bij beetje, zodat er elke keer een kleine hoeveelheid suikers in ons bloed terecht komt. Zo heb je er langer lol van en heb je geen last van een sugar rush en dip. Wissel dus af en toe eens je zak chips in voor een kiwi of een handje studentenhaver. En zet die energiedrank aan de kant en drink een glas water, thee of melk.

Betekent dit dat je tijdens je examens een tosti-vrij, cola-loos dieet moet volgen met alleen maar noten en zaden? Natuurlijk niet, een keer snelle koolhydraten is geen probleem en zorgt er zeker niet voor dat het leren mislukt. Wel is het handig om het af te wisselen, zeker als je lange studiesessies voor de boeg hebt. Snelle koolhydraten kunnen ook helpen: een banaan eten voor je examen geeft je een korte boost waardoor je je goed kunt concentreren!

Een reactie op “EXAMENTIP 1: STUDIESNACKS

  1. Pingback: Leren voor je eindexamens & corona - Handige tips voor je eindexamen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.