Onze shop is verhuisd naar Confetticampus.nl | Oude bestellingen & facturen blijven hier beschikbaar

Leren voor je eindexamens & corona

Leren voor je eindexamens en dat tijdens corona. Al die jaren heb je hard gewerkt zodat je je diploma kan halen en vervolgens de studie kan gaan volgen die je altijd al had willen doen. Dit jaar is het eindelijk zo ver, jij mag deze zomer je diploma mee naar huis nemen. Ja, daar gaan we echt vanuit.

Online lessen, online toetsen, je herkent het vast wel. Iets wat het afgelopen jaar niet te ontlopen was. Je sociale leven viel opeens weg en hoe moet het nou met die eindexamens? Ten eerste, maak je geen zorgen. Je hebt nog altijd evenveel leer tijd als de jaren daarvoor. Maar het voelt anders dan anders, wat natuurlijk te begrijpen is. Wel of geen corona, wij gaan jou helpen!

Hoe begin je?

Om te beginnen maak voor jezelf een lijstje. Zo krijg je alles op een rijtje en weet je precies wat er van je verwacht wordt. Let hierbij op de details, wanneer heb ik de eindexamens? Hoe laat zijn de eindexamens? Wat moet ik precies leren? Het is een algemene tip, maar dit kan gelijk al voor rust in je hoofd zorgen. Want we weten allemaal dat leren stress kan veroorzaken, en we willen jou juist het gevoel geven dat het corona virus er helemaal niet is. 

Maak je hoofd leeg

Een hele fijne manier om je hoofd leeg te maken, naast een flink stuk wandelen, is een braindump. Het betekent dat je alle dingen die in je hoofd zitten opschrijft. Maar dan ook echt alles. Soms ben je zo onrustig in je hoofd, omdat je het gevoel hebt dat je nog zoveel dingen moet doen. Als je daarbij alles voor jezef opschrijft, kan dat voor rust zorgen. Meer hierover vind je terug in onze blog: braindump – maak je hoofd leeg

Stel prioriteiten

Prioriteiten stellen, daar heb je vast wel eens van gehoord. Maar het uitvoeren, is een ander verhaal. Toch kunnen prioriteiten jou er doorheen helpen. Pak al je lijstjes, notities, briefjes en aantekeningen bij de hand, want dit wordt vanaf nu 1 lijstje. Kijk voor jezelf wat belangrijk en wat minder belangrijk is, dit kun je namelijk opdelen. Wat moet nu, en wat kan later. Meer over de basis van prioriteiten stellen, kun je vinden in de volgende blog: Hoe kun je het beste prioriteiten stellen?

Eten en drinken

Wat kan helpen tijdens het leren van je examens, en ook zeker niet onbelangrijk is. ETEN en DRINKEN! Geef toe, een zak chips of chocola stoppen we allemaal makkelijk naar binnen. Stiekem weten wij ook dat dit ongezond is, maar het is wel lekker! Daarnaast verdien je af en toe ook echt wel wat lekkers, maar suikers zorgen ervoor dat je sneller moe wordt. Terwijl je juist goede energie nodig hebt. In de blog: Examentip 1: studiesnacks Lees je hier meer over. Misschien is het dan toch niet zo’n gek idee om daar eens in te verdiepen

De ideale studieplek

Hoe richt je jouw studieplek optimaal in om goed thuis te kunnen studeren. Voor iedereen is dit weer een apart verhaal. Sommige leren beter met mensen om zich heen, terwijl anderen sneller afgeleid zijn en liever alleen op hun kamer zitten. Het aller belangrijkste is, dat jij je goed kan focussen. Kijk hierbij naar een plek waar je de hele dag goed kan zitten, waar je niet snel afgeleid bent en waar je je spullen gewoon kunt laten liggen. Leren voor je eindexamens tijdens corona, is tenslotte toch anders dan normaal. Wil jij meer tips over de ideale studieplek? Lees dan snel verder in deze blog: Ideale studieplek thuis inrichten.

Panic page

Het is heel normaal om af en toe een moment te hebben, dat je er geen zin meer in hebt of zoiets hebt van ik haal het toch niet. Wij zijn tenslotte mensen, en emoties en gevoelens horen daar ook bij. Toch blijven wij jou helpen, zodat je jezelf er doorheen slaat. Daarom hebben we een speciale Panic Page aangemaakt. Het klinkt in eerste instantie heel heftig, maar het is een aparte pagina die jou nog meer tips geeft om rustig te worden. Dit uiteraard op een leuke manier. Dus mochten je menselijke gevoelens weer omhoog komen, dan is deze pagina zeker een aanrader! 🙂

Aanpassingen rondom de examens

Daarnaast heeft het corona ook zo zijn voordelen. Want examenleerlingen die na de herkansingen nog een extra onvoldoende hebben, slagen alsnog! Het cijfer blijft natuurlijk wel op je cijferlijst staan, maar hij zal niet meetellen voor je uitslag. De kernvakken worden hierbij uitgesloten, dus Engels, Nederlands en Wiskunde moeten een voldoende zijn. Uiteraard moet je wel je best blijven doen, maar het kan een puntje zijn die minder stress oplevert voor dat ene vak.

Niet alleen heb je een vak die je zomaar kan “laten vallen”, maar er zijn ook 2 verschillende tijdvakken. Dus als je ziek bent in tijdvak 1, dan verplaatst je examen naar tijdvak 2. Stel je hebt dan nog een herkansing, dan kan dat in tijdvak 3. Maar mocht alles lukken in tijdvak 1, dan heb je de herkansing in tijdvak 2. Het klinkt nu heel ingewikkeld! Maar stel je bent een keer ziek, dan is dat geen enkel probleem. Dan heb je het examen iets later, maar kan je alsnog te gelijk slagen met de rest. Voor dit jaar is het zelfs zo dat er niet 1 herkansing gedaan mag worden, maar 2! Deze zullen dan ook plaatsvinden in tijdvak 2 of 3. 

Voor meer informatie over alle aanpassingen kun je terecht op het oude vertrouwde Examenblad.nl

Dus leren voor je eindexamens tijdens corona, hoe? Natuurlijk heeft iedereen het liefst het virus zo snel mogelijk de deur uit, maar het feit dat jij je examens mag maken zoals iedereen dat ‘vroeger’ deed, is absoluut positief. Op deze manier mag en kan jij slagen op een goede manier en als je dan geslaagd bent, dan heb je dat helemaal aan jezelf te danken! De voordelen compenseren de rare tijd in corona, maar zorgen er ook voor dat het realistisch is. Want op deze manier krijg jij 100% de kans om jouw diploma te halen. Je ziet je vrienden/vriendinnen misschien minder vaak, maar je hebt altijd dat irritante broertje of zusje nog die jou net zo hard steunt. Dus blijf hoop houden, dan doen wij dat ook.

Blijf positief!

Dit is het zinnetje die wij continu in ons hoofd blijven herhalen. Want wij hebben vertrouwen in jou, maar heb jij ook vertrouwen in jezelf? Je bent al zover gekomen en nu sta je op het punt om je examens af te leggen. Ondanks corona heb je het wel voor elkaar gekregen om nu je diploma te mogen halen. Alleen dat is al een reden om trots op jezelf te zijn!

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar wij blijven helpen. Daarom hebben wij wat tips voor jou op een rijtje gezet, zodat je positief blijft en kan blijven leren voor je eindexamens tijdens corona.

Fit blijven

Dat betekent niet dat je direct een professionele sporter hoeft te zijn of alleen maar gezond moet eten. Drink elke dag voldoende water en beweeg minimaal een halfuurtje. Dit kan van een gek dansje, tot een wandeling met de hond zijn. Zolang jij je er maar goed bij voelt. Daarnaast is het ook belangrijk om een goede nachtrust te nemen, ga dus niet te laat op bed en leg je telefoon eens wat eerder aan de kant. Zo gaat het leren steeds beter en ben jij er op de dag van je eindexamens helemaal klaar voor!

Doe iets wat je leuk vindt

Als je iets doet wat je graag doet, dan zul je ook zien dat je beter in je vel gaat zitten. Dus neem af en toe je pauze en doe wat leuks! Leren is natuurlijk belangrijk, maar dat ben jij ook. We willen niet dat je jezelf de hele dag opsluit. Van de hele dag stil zitten krijg je geen energieboost, maar van de leuke dingen wel. Dus gun jezelf ook de leuke dingen, want met de juiste energie gaat het leren beter.

Denk aan de goede dingen

Je bent al zo ver gekomen, en de examenboeken voor je neus zijn het bewijs. Ja, corona is er nog en nee, dat kunnen wij helaas niet veranderen. De studie die je zo graag wil volgen komt dichterbij, dat leuke uitje die je met je beste vriend/vriendin hebt gepland na het slagen en je diploma uitreiking. Dit zijn allemaal dingen om naar uit te kijken. Het zijn de laatste loodjes, en als je het haalt, krijg je er alleen maar betere dingen voor terug. Denk aan de leuke dingen na het slagen, dan weet je weer waar je het voor doet.

Maak de perfecte spotify list aan

Muziek kan bij alles helpen. Misschien leer je er beter door, dans je er liever op of zing je uit volle borst mee. Alles kan met muziek, dus maak een spotify list aan met jouw favoriete nummers. Geef het een gekke, maar leuke naam en let’s go! 

Vind je het moeilijk om een list aan te maken? Dan helpen wij! Volg onze speciale spotify list voor het leren. Je kan zelfs je eigen nummers toevoegen, dus leef je uit.

Bekijk de Spotify lijst hier

Kijk snel verder op onze Examenspecial. Daar vind je nog meer tips, blogs en ervaringen van anderen. Op deze manier kom jij er achter hoe je het beste kan leren voor je eindexamens tijdens corona.

Wij duimen voor jou!