Onze shop is verhuisd naar Confetticampus.nl | Oude bestellingen & facturen blijven hier beschikbaar

EXAMENTIP 2: DE STRATEGIE OM TE LEREN VOOR JE EXAMENS

Flashcards fanmail natuurkunde

Leren voor je examens kan een overweldigende klus lijken. Je moet tenslotte al je kennis van de afgelopen jaren kunnen reproduceren op die ene toets. En dat voor elk vak in je pakket! Wees gerust, ook hier is een strategie voor.

Waarschijnlijk heb je in de voorgaande jaren een eigen manier van studeren ontwikkeld, die voor jou het beste werkt. Blijf dat vooral aanhouden als het goede resultaten geeft. Mocht je voor je examens toch in de stress raken en je afvragen hoe je een grote hoeveelheid stof aanpakt, dan ben je aan het goede adres.

Om de grote lappen tekst op te breken in kleinere stukjes kun je beginnen met je oude samenvattingen, of nog beter, de Samengevat of Examenbundels gebruiken. Hier staat alles in dat je moet leren.  

Dit helpt je om de overbodige voorbeelden en verhaaltjes eromheen te filteren waardoor je alleen de belangrijke theorie overhoudt. Je kunt ook een mindmap maken op deze manier, als je dit fijner vindt. Probeer tussen verschillende onderwerpen de link te leggen, hier zijn ze bij examenvragen ook dol op.

Verspil geen kostbare tijd aan het helemaal opnieuw maken van samenvattingen. Zoek desnoods goede samenvattingen op via het internet. Het belangrijkste dat je moet doen is leren, herhalen en oefenen.

Pak je markers en gekleurde pennen erbij en markeer alle belangrijke onderwerpen, definities en meer. Schrijf de kernwoorden op de voorkant van een flashcard en de betekenis op de achterkant.

Bestudeer je flashcards volgens het Leitner systeem: je leert je flashcards elke dag. Wanneer je een kaartje kent verplaats je het naar stapel twee: flashcards die je om de dag herhaalt. De kaartjes van stapel twee die je kent gaan naar stapel drie, die je om de vijf dagen herhaalt. Weet je een kaartje niet, dan verhuist het terug naar stapel 1. Zo verminder je je leertijd en herhaal je vooral de dingen die je nog niet kent.

Je kunt leren tot je een ons weegt maar een belangrijk deel van je examenvoorbereiding is opdrachten oefenen. Door examenopdrachten te maken zul je een patroon gaan herkennen in de vragen. Vaak worden vragen op eenzelfde manier gesteld, enkel met een ander verhaaltje eromheen. 

Hiervoor zijn er zogenaamde examenbundels: een redding als je het mij vraagt! Hierin vind je de examenvragen gesorteerd op onderwerp zodat je specifieke moeilijkheden beter kunt oefenen. Dat brengt me bij mijn volgende punt…

Zoek uit waar je moeilijkheden zitten! Als je weet welke onderwerpen je wel en niet liggen kun je hier handig op inspelen. De examens naderen en het is handig om de theorie te herhalen die er nog niet goed in zit in plaats van het halve boek nog eens na te lezen. Zoek eens op internet naar uitlegfilmpjes over je vak. Ga een middag studeren samen met een vriend(in) en vraag om hulp, mogelijk snapt hij of zij dit onderdeel wel. Zoek hulpmiddelen waar je in eerste instantie niet zo snel aan zult denken, misschien brengt een nieuwe uitleg een nieuw inzicht.

Bedenk ook dat het niet het einde van de wereld is als je een onderdeel van een moeilijk vak niet helemaal begrijpt. Het examen dekt veel meer dan dat ene hoofdstuk, dus als je het niet weet heb je nog genoeg andere kansen om punten te scoren. Zet hem op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.