Onze shop is verhuisd naar Confetticampus.nl | Oude bestellingen & facturen blijven hier beschikbaar

Leren voor het eindexamen: Ervaring van Vivianne

Lees hier de ervaringen van studenten met Flashcards & Examenbundels. Dit is het verhaal van Vivianne over haar eindexamen.

In het schooljaar 2016/2017 heb ik het vwo eindexamen gedaan. Ik had een pittig natuur en gezondheid profiel. De vakken natuurkunde, biologie en scheikunde vond ik erg lastig.

De losse hoofdstukken leren lukte wel aardig maar om een overzicht te krijgen van de onderlinge verbanden was een uitdaging. Om me hierbij te helpen heb ik een aantal examenbundels besteld. Het fijne hieraan was dat ik meer connecties kon leggen tussen de verschillende onderwerpen. Ook had ik graag een examenbundel bij de hand tijdens het leren om snel uitleg te kunnen lezen over een specifieke term.

Nu had ik een manier gevonden om het grote plaatje in de gaten te houden. Het examen gaat echter ook over de details dus deze moet je goed voor je kunnen halen. Hiervoor gebruikte ik flashcards. Per vak een thema kaartje, makkelijk om uit elkaar te houden. Voor de talen schreef ik een woord op de voorkant en de vertaling op de achterkant (de bekendste manier van flashcards gebruiken). Door elke dag een klein stapeltje te leren had ik al snel flinke woordenlijsten doorgewerkt.

Het voordeel van de flashcards is dat je apart kunt leggen wat je al weet zodat je deze woorden niet elke dag opnieuw hoeft te leren. Dat scheelt tijd (en tijd is over het algemeen schaars bij examenstudenten ;-)).

Voor de exacte vakken schreef ik termen, theorieën en formules op de voorkant en definities of een uitleg op de achterkant. Zo kon ik bij natuurkunde makkelijker leren welke grafieken bij welke formules horen en hoe radioactieve straling uiteenvalt. Waar ik begon met veel samenvattingen schrijven had ik nu een combinatie van drie leermethodes.

De flashcards hielpen mij bij het leren van de details, de samenvattingen zorgden voor links tussen de termen en de examenbundels maakten het overzicht af.

– Vivianne Streefkerk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.