Onze shop is verhuisd naar Confetticampus.nl | Oude bestellingen & facturen blijven hier beschikbaar

Hoe bereid je je voor op de centraal examens?

flashcard X examenbundel

Geschreven door Devon Diercks, auteur van

De Handleiding tot Slagen

Oefenen oefenen en nog eens oefenen wordt altijd gezegd. En dit klopt; als je een hoger cijfer op de centrale examens wilt krijgen, zal je meer centrale examens moeten oefenen. Hier bestaat jammer genoeg geen shortcut voor. Wél kun je leren op de meest efficiënte manier.

Ten eerste moet je de stof goed kennen. Dat doe je door de stof op te knippen in zijn kleinere onderdelen, namelijk de vaktermen, formules en definities. Deze schrijf je op flashcards en leer je tot je ze niet meer uit je hoofd krijgt. Wat is een flashcard? Een flashcard is een kaartje waarbij je op de ene kant een vraag of vakterm schrijft, en op de andere kant het antwoord.

Waarom kun je beter met flashcards leren? Omdat het lezen van je boek je niet leert om deze vaktermen en hun definities te onthouden. Ook niet als je het twintig keer leest. Door met flashcards te leren gaat dit wel, omdat je hier actief gebruik maakt van je geheugen. Je moet je namelijk het antwoord weer herinneren. Dit gaat steeds sneller en gemakkelijker.

Je kunt flashcards combineren met boeken zoals Samengevat en Examenidioom, door de definities uit deze boeken op te schrijven op je flashcards. Deze definities staan vaak nog net iets dichter bij de examenstof dan het lesboek. In mijn boek De Handleiding tot Slagen, leg ik uit welke flashcards je het beste voor ieder vak kunt maken, en wat de meest efficiënte manier is om met flashcards te leren.

Ten tweede zal je centrale examens moeten gaan maken. Veel leerlingen zien tegen deze stap op, en willen meestal liever in het lesboek blijven zitten. Tóch is de beste optie om het lesboek weg te leggen en de Examenbundel erbij te pakken. Hier staan oefenexamens in met correctievoorschriften met duidelijke uitleg.

Je kunt deze oefenexamens in één zitting maken, maar je kunt ze ook in delen doen. Heb je nog geen examenbundel? Dan raad ik je aan deze wel aan te schaffen, want het is gemakkelijk mee te nemen en er staan handige tips in. Ook staan er normeringstabellen achterin waarmee je het cijfer kunt berekenen dat je voor het oefenexamen had behaald.

Tot slot is het een veelgemaakte fout om aan het eind van het jaar nog een samenvatting voor ieder vak te gaan maken. Waarom is dit een fout? Omdat de tijd en energie die in deze samenvattingen gaan, meestal niet terug te zien zijn in de cijfers. Je steekt een hele hoop tijd in het maken van iets wat je niet mee mag nemen naar het examen, en je nooit helemaal kunt onthouden.

Leg die samenvatting dus aan de kant en ga keihard oefenen met de gereedschappen die ik hierboven genoemd heb! Succes!

In samenwerking met Examenbundel van ThiemeMeulenhoff hebben we speciale flashcards ontwikkeld met een limited edition ontwerp! Je krijgt ze nu acdeau bij onze Mix & Match examenpakketten. Wees er snel bij want op = op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.