Onze shop is verhuisd naar Confetticampus.nl | Oude bestellingen & facturen blijven hier beschikbaar

Waarom met flashcards leren fantastisch is – Gastblog

FAQ Flashcards - Veelgestelde vragen over flashcards

Gastblog van Annemieke

“Ik had eens een meisje in de klas en die leerde haar lesstof met kaartjes, dan schreef ze op de voorkant een vraag en op de achterkant het antwoord, zo kon ze zichzelf overhoren” Mijn docent economie vertelde me dit in de tweede klas van de middelbare school. Ik was meteen enthousiast en ging toen ik thuis was direct aan de slag met het maken van de kaartjes. Inmiddels ben ik eerstejaars student Communicatie aan het HBO en je raadt het misschien al, maar ik leer nog steeds bijna altijd met flashcards! Ben jij benieuwd waarom? Lees dan snel verder!

1.    Flashcards zijn perfect voor creatieve mensen

Persoonlijk vind ik het heerlijk om creatief bezig te zijn, en mijn samenvattingen zijn daarom ook altijd gekleurd met allerlei markeerstiften alsof het een kleurplaat is. Flashcards zijn de ideale manier van leren, je kan de kaartjes zo mooi beschrijven als je wilt, en het ziet er heel verzorgt uit. Maar uiteraard kan je met alleen een balpen of een potlood een flashcard beschrijven. Alleen merkte ik dat hoe mooier mijn leerstof eruit zag hoe meer zin ik erin kreeg om de stof me eigen te maken. Tipje dus, zorg dat je ze netjes en aantrekkelijk maakt, zo wordt het leren ervan leuker!

2.    Actief leren

Je kent het vast wel, je hebt een samenvatting gemaakt maar tegen de tijd dat je die gaat leren zit je alleen maar uren te staren naar het papier in de hoop dat het opgeslagen wordt in je hersenen. Super saai en weinig effectief. Met flashcards ben je ook tijdens het leren actief bezig, je traint je hersenen het antwoord op de vraag of de definitie van het begrip te onthouden. Doordat je letterlijk iets doet tijdens het leren, namelijk het omdraaien van de kaartjes, en daarnaast ook bezig bent met het antwoord bedenken onthoud je de stof veel makkelijker. Zo zit de stof voor die toets dus zo in je koppie opgeslagen! Of terwijl meer tijd voor leuke dingen!

3.    Overzichtelijk leren

Als je met flashcards leert heb je een heel duidelijk overzicht van wat je wel en niet weet. Hierdoor kan je je veel effectiever voorbereiden op de toets. Want als je een flashcard weet dan hoef je deze minder vaak te leren. En andersom als je een flashcard moeilijk vind dan leer je deze vaker. Zo heb je als het goed is je tijd beter verdeeld en ken je zelfs de moeilijke onderdelen van de stof!

Kortom, met flashcards leren is ideaal! Je leert super effectief, en je schrijft de kaartjes (bewezen is dat schrijven beter helpt bij het onthouden dan typen). Of terwijl, door te leren met flashcards ga je hogere cijfers halen! Ik zou zeggen probeer het eens, niet geschoten is altijd mis. En ik weet zeker dat je na één keer een toets geleerd te hebben met flashcards nooit meer anders wil! (Ik spreek immers uit ervaring 🙂 

Succes met leren!